Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. januar 2004 kl 23.15 Migrapolis: Bill.mrk. Ekteskap

Bill.mrk Ekteskap

Inthira og Pål Lea giftet seg etter å ha kjent hverandre i en måned (Foto: NRK)
Inthira og Pål Lea giftet seg etter å ha kjent hverandre i en måned (Foto: NRK)
Mellom to og tre tusen nordmenn henter hvert år ektefelle hjem fra utlandet. Det er flere nordmenn enn menn med minoritetsbakgrunn som finner sin livsledsager utenfor Norge. Mange av disse forholdene begynner via byråer eller kontaktannonser. Men med slike ekteskap følger både fordommer og risikoer.

"Pen 24 år gammel thaijente søker…" Pål Lea fra Sandnes tok sjansen og svarte på denne kontaktannonsen. Han møtte Inthira fra Thailand og fikk umiddelbart et godt inntrykk av henne. Hun virket åpen og hadde god sans for humor. For Inthira var det noe som intuitivt føltes riktig med Pål. Etter å ha kjent hverandre én måned, giftet de seg.

Marianne Tveit har vært i Stavanger hvor hun møtte det nygifte paret.

16 år etter
Edwin Antonsen husker godt første gangen han skulle møte Patricia på flyplassen i Leknes. Han var redd hun skulle bli skuffet. Ensomheten fikk Edwin til å se nye veier etter en ektefelle. Som bonde på en liten gård i Leknes, følte han at det var vanskelig å finne den rette der. I dag, 16 år senere, bor han og Patricia sammen med barna sine på gården. Hvordan var det egentlig å treffes for første gang? Og kan et planlagt ekteskap være basert på kjærlighet? spør Chelliah Rajan.

Risiko
Kvinner som gifter seg med menn de knapt kjenner, tar også en stor sjanse. "Sopa" møtte en mann i Thailand, som etter hvert fridde til henne. Hun la merke til at alkoholforbruket hans var høyt i Thailand, men "Sopa" håpet at han ville endre levemåte når han fikk sin egen familie. Det gjorde han ikke, og til slutt gikk det så langt at han slo henne. Utmattet kom hun til et krisesenter hvor hun bodde i tre måneder. De ansatte på krisesenteret, Sissel Ryen og Synnøve Wålbakken, forteller Tanh-Tam Ngo at de tror kvinner i slike situasjoner er mer utsatt for mishandling enn norske kvinner.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 22 80 82 94
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83