Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. juli 2005 kl 19.55 Gastronomi: Maten, kroppen og sjelen

Blir man blid av å spise loff?

Henry Notaker diskuterer hvorvidt gulrøtter stimulerer poeters kreativitet (Foto: Per Jordal)
Henry Notaker diskuterer hvorvidt gulrøtter stimulerer poeters kreativitet (Foto: Per Jordal)
Blir man blid av å spise loff, slik Jan Erik Vold påstår i sitt berømte dikt? Er det nok med sukker for å holde seg sunn, eller bør sukkeret helst blandes med brennevin? I det andre programmet i serien "Gastronomi" setter Henry Notaker søkelyset på gamle oppfatninger om matens betydning for sjel og kropp.

Kan vi stole på Casanova som påsto at man får økt potens av å spise østers? Eller er det bedre med øl? Vi møter blant andre nonnen Hildegard von Bingen som i middelalderen laget oppskrifter basert på tanker om balanse og harmoni.

I Kina møter vi lignende tanker i forestillingene om yin og yang, som en av landets berømte restaurantkokker bruker i matlagingen. Kan det være sunt å spise skorpioner?

Om serien
NRKs matserie "Gastronomi" er en fabelaktig reise i matens verden og i matens historie. Programlederen Henry Notaker tar seerne med til keisertidens Kina, fastfoodkulturens USA og til potetprester på den norske landsbygda. Han læres opp til å spise indisk mat med fingrene, får smake ekte balsamicoeddik i en kjeller i Modena, deltar i vinterblot på Island, snakker med en kokkepike som laget vegetarmat til Mahatma Gandhi, drøfter den norske kokkerevolusjonen med Paul Bocuse og serveres brennevin på et fransk apotek.

Sammen med regissøren Per Jordal og fotografen Håvard Jenssen har Notaker reist kloden rundt for å finne de rette situasjonene og de rette bildene til denne serien som tar historien på alvor, men samtidig holder en lett og underholdende stil. Programserien bygger på boka "Gastronomi – til bords med historien", som Henry Notaker utga i 1986 og som snart har solgt i 20 000 eksemplarer. Notaker er en internasjonalt anerkjent ekspert på gamle kokebøker, og er blant annet blitt invitert til å holde forelesninger om europeisk mathistorie ved franske universiteter.

Programmet er sendt tidligere

Norsk dokumentar fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Henry Notaker
Regi: Per Jordal
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78