Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. mars 2013 kl 19.45 Arkeologene: Jakten på kongemakten

Arkeologiens hemmeligheter


Arkeologene er en dokumentarserie – ikke for arkeologer, men MED arkeologer. Drømmen om å finne gullskatten er et håp hos mange, og den jakten tar programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen seerne med på gjennom åtte episoder.

Jorda og landskapet rundt oss er fullt av spor etter tidligere beboere. For arkeologene er selv gamle søppelfyllinger og kokegroper verdifulle skattekister som gir bilder på livet før oss. I denne serien leter programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen etter nye svar på gamle mysterier. I det første programmet jakter de på konger og makt i tida da Harald Hårfagre og Harald Blåtann hersket i Norden.

To gutter på tur
Programleder Arne Hjeltnes er kjent fra blant annet "Gutta på tur" i egen person. Denne gangen drar han sammen med arkeolog Frode Iversen fra KHM UiO. Sammen legger de ut på et arkeologisk eventyr for å lære mer om hvordan arkeologer jobber, og hvilke svar de kan gi oss om fortida.

Hjeltnes og Iversen tar seerne med på utgravinger og museer i Norge, Sverige og Danmark. Serien starter på Avaldsnes og derfra går turen til Sverige. De ser på vikingskipene, hvordan det var i steinalderen og jernalderen - og drar opp i Jotunheimen der breen smelter frem nye funn.

Vikingene har en sentral plass hos Hjeltnes og Iversen. De ønsker å finne ut når noen plasserte horn på vikinghjelmen, hva som fasinerer oss ved dem og hvem vikingen egentlig var. Som en følge av myten om den lovløse, barbariske viking tar de tak i våre tingsteder og ser på hvordan lover og demokrati ble til. Og hva våre forfedre og – mødre fikk med seg i grava og hvilke skikker som ble brukt.

Serien avsluttes tidsmessig i middelalderen. For var denne tiden så full av mørke og død som mange vil ha det til?

Episode 1:
I vikingskipshuset på Bygdøy treffer programleder Arne Hjeltenes arkeologen Frode Iversen. Sammen drar de til Avaldsnes og leter etter våre gamle konger. Hvem var disse kongene og hvordan styrte de landet sitt? Sammen med arkeologene som jobber der, ser Arne og Frode på hvordan det letes i historien og de lager lammelår på ekte vikingvis. Vikingkongene har også etterlatt seg spor helt frem til i dag. Frode tar med Arne på en avstikker til Danmark. Sporene fra Avaldsnes leder dem til Uppsala der svenskene hadde sitt store kongesete.

Egenprodusert dokumentarserie i åtte deler
Programleder: Arne Hjeltnes
Prosjektleder: Øystein Økter
Presseansvarlig: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900