Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. august 2009 kl 23.10 Dokusommer: Kunsten å bruke penger

Penger, penger, penger

I
I "Kunsten å bruke penger" får vi innblikk i den oppvoksende generasjonens forhold til penger. (Foto: Greenfield/Evers LLC)
I denne prisvinnende dokumentaren møter vi unge mennesker i Los Angeles som forteller om sitt forhold til penger – hvordan de skaffer seg dem, hvordan de bruker dem og hva penger betyr i tilværelsen deres.

"Kunsten å bruke penger" viser samtaler med unge mennesker i Los Angeles om hva penger har å si for dem. Fattig eller rik, forskjellen er stor i LA, men ungdommene har alle gjort seg opp tanker og meninger om hvordan de er formet av en kraftig forbrukskultur.

Hollywood som målestokk
Filmskaper og fotograf Lauren Greenfield slo gjennom for ti år siden med en film om det å vokse opp i skyggen av Hollywood og hvordan Los Angeles-ungdommen er preget av ekstrem materialisme. I denne filmen var tre år gamle Phoebe en av dem vi ble kjent med som hylende unge i en skobutikk. Nå er Phoebe blitt 16 år og forteller hvordan penger og drømmen om å være rik er det viktigste i hennes kretser. Dette gir seg utslag i form av ytre symboler som hvor brun du er, hvilke smykker du bærer, hvor mange vesker du har, hvilken bil du kjører, hvor du jobber og hvilke klær du bruker. Alt handler om image, og det er Hollywood som setter agendaen.

I denne prisvinnende dokumentaren tar Greenfield turen tilbake til Los Angeles for å ta temperaturen på en oppvoksende generasjon preget av kommersielle verdier. Ytterpunktene mellom ekstrem fattigdom og stor rikdom definerer Los Angeles kontrastfylte bystruktur, og i en rekke intervjubaserte portretter får ungdommene fra dette miljøet fortelle om sin virkelighet.

Filmen har vært sendt tidligere.

Amerikansk dokumentar
Produsert av Greenfield/Evers LLC (2008)
Originaltittel: Kids + Money
Produsent og regissør: Lauren Greenfield
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900