Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. oktober 2005 kl 21.40 Henrik 8.

Dagen derpå

Henrik 8 (Ray Winston) får folket i mot seg, og ingenting går helt etter planen for den aldrende monarken. (Foto: Powercorp International Limited)
Henrik 8 (Ray Winston) får folket i mot seg, og ingenting går helt etter planen for den aldrende monarken. (Foto: Powercorp International Limited)
Anne Boleyn er død, og England er i krise. Kirker blir brent til grunne og hundrevis av mennesker torturert og drept. Mannen bak all dramatikken er stadig Henrik 8. som nå vil gifte seg med den stillfarne Jane Seymour.

I kjølvannet av Anne Boleyns død følger flere tragiske hendelser, og folket er villig til å gjøre opprør mot Henrik 8. Robert Aske er mannen som maner til kamp, og med folket i ryggen vil han utfordre kongen. Noe som selvsagt gjør kongen rasende. Litt mildere stemt blir han da Jane forteller ham at hun er gravid. Er det endelig en sønn i vente?

Askes møte med Henrik 8. blir ikke som forventet. Kongen møter ham med åpne armer og sier seg villig til å innfri alle ønsker Aske måtte ha på vegne av befolkningen. Aske returnerer til sine egne og ser frem til å bli mottatt som en helt. Men gleden blir kortvarig, for etter kongens befaling, står hertugen av Norfolk og hans menn parat til å kvitte seg med oppkomlingen Aske en gang for alle.

Når Jane finner ut at Aske ble ført bak lyset, blir hun rasende, men et utbrudd overfor ektemannen gjør vondt verre. Henrik 8 angriper sin gravide kone og hun får kraftige smerter. Under dramatiske omstendigheter blir sønnen Edward født, men Janes liv står ikke til å redde.
Deprimert og overvektig eldes Henrik 8 i rekordfart. Til slutt lar han seg overbevise av sin rådgiver Cromwell, som mener den beste vei ut av uføre er at kongen gifter seg på nytt.

Om serien
Dramaserien i fire episoder om den mektige Henrik 8 sparer ikke på kruttet . Slik hans liv var preget av dramatiske hendelser er også serien spekket med høydepunkter. I løpet av serien er vi vitner til fire bryllup, tre fødsler, seks henrettelser, fem dødsfall og en begravelse.
Ray Winstone (kjent fra Cold Mountain og King Arthur) spiller den grusomme, men fargerike monarken. Helena Bonham-Carter har rollen som den forføreriske Anne Boleyn, Emilia Fox spiller Jane Seymour, mens David Suchet (kjent som Hercule Poirot) spiller kardinal Wolsey.

Britisk dramaserie (2004)
Originaltittel: Henry VIII
Produsert av: Granada
I de viktigste rollene: Ray Winstone (Henrik 8), Helena Bonham-Carter (Anne Boleyn), Assumpta Serna (Katherine av Aragon), Joss Ackland (Henrik 7), Sid Mitchell (unge Henrik), David Suchet (kardinal Wolsey), Charles Dance (hertugen av Buckingham) og Emilia Fox (Jane Seymour).
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/98 85 88 80