Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. september 2002 kl 20.10 Profil: Bare vent til jeg blir voksen - et portrett av fjernsynsjournalisten Sten-Rune Sterner

40 år på lag med samfunnets "utsorterte"

- Fjernsynsjournalistikk er ikke en jobb, det er en livsform, sier Sten-Rune Sterner, med 40 års fartstid i NRK
- Fjernsynsjournalistikk er ikke en jobb, det er en livsform, sier Sten-Rune Sterner, med 40 års fartstid i NRK
NRKs best bevarte hemmelighet er Sten-Rune Sterner. I 40 år har han laget dokumentarer om dem han kaller samfunnets ”utsorterte”. Han har alltid hatt evnen til å fornye seg og sjokkere, uten at fokus er blitt satt på ham som person. Hege Strand Karlsen jobbet som klipper for Sten-Rune Sterner i Brennpunkt i 1995. Hun ble så begeistret for denne fantastisk kreative og spennende mannen som befant seg i NRKs ganger, at hun laget denne dokumentaren hvor vi blir kjent med Sterners filmer og hans filosofi.

- Fjernsynsjournalistikk er ikke en jobb, det er en livsform, sier Sten-Rune Sterner. Han er i dag 67 år, og ble headhuntet til NRK i 1962. Han har bakgrunn som blant annet sjømann, keramiker, tryllekunstner og maler før han dro til filmstudier i England. Han var en kort stund innom reklamebransjen før han ble en av fjernsynspionerene i NRK. Som person har Sten-Rune Sterner alltid vært en fargeklatt på Marienlyst. – De lages ikke sånn lenger, sier NRK-veteranene.

Med sin enestående evne til å finne visuelle metaforer og evne og vilje til å fornye sitt formspråk er Sten-Rune Sterner et forbilde for mange dokumentarskapere, og er belønnet med flere internasjonale priser for sine filmer. Hans første film handlet om sykehuskøene i 1962. Den satte en slags standard for måten å lage fjernynsdokumentarer på i Norge. Det var Sterner som for første gang viste psykisk utviklingshemmede på fjernsyn. Slike mennesker skulle helst skjules, var oppfatningen den gang. I 1964 laget han ”Etter en razzia” om prostituerte, en film som ble nektet vist siden ledelsen i NRK mente den kunne oppfordre til prostitusjon.
-De syntes jentene var altfor pene, sier Sterner. Andre programmer som er signert Sten-Rune Sterner er ”Blind i Norge”, ”Døv i Norge”, ”Gammel i Norge” og ”Åndsvakeomsorgen”.

I 1984 startet han sammen med Olav Øverland ”SOSialkanalen” som ble et viktig forum for å sette fokus på problemer i samfunnet som metadon, anoreksi, incest og samlivskonflikter. Sterner har laget nesten 250 tittelprogrammer for NRK. Han er levende opptatt av dokumentarfilmen på 2000-tallet, og er de siste årene blitt mer og mer opptatt av hva som vil skje i fremtiden. Nå jobber han i Brennpunkt, og lager programmer om turbokapitalismen, fremtidens eldreomsorg i Japan og Norge og om risikosamfunnet.

Rammen rundt programmet er bak kulissene-materiale fra Sterners arbeid med programmet ”Kommuner til salgs”, om Farum kommune i Danmark. Mange norske kommuner brukte Farum som forbilde i den kommunale privatiseringsprosessen. Like etter at programmet ble sendt, gikk Farum kommune konkurs og skandalene tok over.

Egenprodusert dokumentar
Regi Hege Strand Karlsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde (tre med samme bildetekst)
- Fjernsynsjournalistikk er ikke en jobb, det er en livsform, sier Sten-Rune Sterner, med 40 års fartstid i NRK