Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. april 2005 kl 19.25 Sorte orm

Det engelske språk på spill

Kronprins George virker lite interessert i å holde en kongelig stil, men dobbelt interessert i kvinner, vin og sang. Nå vil han bygge opp et image som intellektuell, med hjelp fra Sorte orm og Baldrick. Kronprinsen gjør seg til mesen for doktor Johnson og hans store engelske ordbok.

Samuel Johnson er muligens like viktig for det engelske språk som Ivar Aasen for nynorsken. Uheldigvis ser Baldrick ikke den store verdien av en komplett ordbok for det engelske språk, og legger like godt doktor Johnsons originalmanus på peisen. Ti års arbeid av en av Englands beste hjerner går opp i røyk.

Doktor Johnson og hans diktervenner omringer nå Sorte orm, som de anklager for å ha rotet bort manuset. De akter tydeligvis å ta livet av ham.

Nå er gode råd dyre, også for kronprins George som er med å sponse doktor Johnsons Dictionary of The English Language.

Om serien
Det er ikke riddermentalitet og høviskhet som står i fremste rekke for Sorte orm. Hans fremste karakteristika er renkespill, unnasluntring og feighet. Men man kan jo komme langt med den slags, også.

Seriene om Sorte orm etablerte for alvor Rowan Atkinson som en av de største britiske komikerne. Sorte orm ble tatt godt imot av både presse og publikum, og seriene ble solgt til mange land. Atkinson lagde i alt 24 episoder fordelt på fire sesonger, og vi følger Sorte orm og hans kompanjonger i forskjellige tidsepoker fra 1485-1917.

Innkjøpt engelsk humorserie (1987)
Originaltittel: Blackadder the Third
Episodetittel: Ink and Incapability
Produsert av BBC Worldwide
I de viktigste rollene: Rowan Atkinson (The Black Adder) og Tony Robinson (Baldrick).
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • Les mer