Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. mai 2005 kl 20.10 Profil: Siegfried Bing og L'Art Nouveau

Den ukjente S. Bing

Da Siegfried Bing døde i 1905, var det ikke mange som visste hvem han var. Han figurerte lenge som S. Bing helt til noen fant navnet hans på en bortgjemt gravsten. Vi vet heller ikke om kunstnerkolleger og venner var i begravelsen eller om han døde alene. Det som imidlertid er sikkert, er at han brakte nytt liv til kunsten gjennom art nouveau.

Siegfried Bing var av tysk herkomst, født i Hamburg i 1838. Familien var velstående. Faren hadde en høy stilling innen keramikkdesign i industrien, og Siegfried begynte å arbeide for faren før han flyttet til Paris. Der drev han med orientalsk kunst, særlig japansk som han hadde stor suksess med.

I 1894 fikk Bing i oppdrag fra den franske regjeringen å lage en rapport om tilstanden til den amerikanske kunsten ("La Culture artistique en Amerique", Paris 1896). I 1895 gjenåpnet han galleriet sitt i Paris med den aller første utstillingen av internasjonal art nouveau.

Arbeidene til de belgiske kunstnerne Henry Van de Velde og Georges Lemmen, samt glassarbeider av Edouard Vuillard, Paul Ranson, Pierre Bonnard, Henri-Gabriel Ibels, Felix Vallotton og Toulouse-Lautrec inngikk i samlingen. Utstillingen var svært kontroversiell, og ble kritisert i pressen.

I 1899 holdt Bing en utstilling av sitt eget studios smykkearbeider i Grafton Galleries i London. Utstillingen ble slaktet av presse og publikum. Bing hadde også en egen paviljong, "Art Nouveau Bing", på verdensutstillingen i Paris i 1900.

Fransk dokumentar
Originaltittel: Mr. Bing et L’Art Nouveau
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78