Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. januar 2001 kl 19.30 Schrödinger spesial: I krig med egen kropp

Schrödinger spesial: I krig med egen kro

NRK1 torsdag 4. januar kl 19.30
Schrödinger spesial

I krig med egen kropp

- Jeg ser en som er feit og stygg og som er en stor skuffelse, sier 14 år gamle Erin når hun ser sin avmagrede kropp i speilet etter tre måneder med hard slanking. Hun er én av millioner unge kvinner som lider av spiseforstyrrelser. Ofte med en sterk kroppsfiksering og med en intens redsel for å bli tykk, blir disse kvinnene ofre for anoreksi eller bulimi.

Kveldens Schrødinger spesial viser en amerikansk dokumentarfilm som forteller historien til tre pasienter, to med anoreksi og en med bulimi. Programmet tar for seg noe av det vi vet om årsakene til disse sykdommene og de behandlingsformene som finnes. Det er unge kvinner i alderen 15-24 år som er mest utsatt, men også noen menn får spiseforstyrrelser.

Vi besøker blant annet New York City Ballet og American Ballet Theater hvor ballerinaene er forventet å holde en kroppsvekt 15 prosent under det som regnes for idealvekten.

En rystende sekvens i programmet viser en pensjonert ballerina, Erica Goodman, som nå, i en alder av 54 år, kreker seg gjennom New Yorks gater med en gåstol. Den samme kroppen som en gang beveget seg med den største gratie, er i dag ødelagt av alvorlig osteoporose som en følge av langvarig anoreksi.

Anoreksi og bulimi
Anoreksi er en hardnakket motvilje mot å spise, og den farligste av alle psykiatriske sykdommer. Den kan føre til døden på grunn av undernæring og komplikasjoner som ofte følger med. Siden 1950-åra har denne sykdommen hadde en voldsom økning i USA.

Bulimi er en beslektet sykdom. De som lider av denne sykdommen, setter til livs enorme mengder mat og drikke, for så å kvitte seg med det like etter.

Perfeksjonslek
- I samfunnet foregår det en slags perfeksjonslek. For unge kvinner er idealene modeller og skuespillerinner med kropper som er betydelig tynnere enn de noen gang har vært tidligere, fastslår dr. Joan Brumberg ved Cornell University.

Høye nivåer av serotonin
I jakten på mulige biologiske forklaringer på spiseforstyrrelser har man funnet ut at pasienter med anoreksi og bulimi har uvanlig høye nivåer av serotonin, et stoff som spiller en viktig rolle både for sinnsstemning og appetitt. Å slanke seg, og å til og med sulte seg, kan være et ubevisst forsøk på å senke serotoninnivået og dermed dempe den ofte sterke angstfølelsen disse pasientene kan ha.

Filmen er en NOVA-produksjon for WGBH, Boston. Produksjon og regi er ved Larkin McPhee. Tilrettelag og oversatt av Toralf Thoresen.

NRK1 torsdag kl 19.30

Fra Forskningsredaksjonen NRK Sør- Trøndelag
Programleder: Eiliv Flakne
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no