Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. juni 2010 kl 19.45 Norsk attraksjon

Ei reise i hyggeleg, norsk galskap

Programleiar Linda Eide er i Bjørke på Sunnmøre og slår på tråden frå ringeboksen som endra Norsk telefonkioskhistorie. (Foto: Kristin Helgeland Hauge, NRK)
Programleiar Linda Eide er i Bjørke på Sunnmøre og slår på tråden frå ringeboksen som endra Norsk telefonkioskhistorie. (Foto: Kristin Helgeland Hauge, NRK)
"Norsk attraksjon" er tilbake og trakkar på ny utanfor den vanlege turistløypa. Iført praktisk reiseantrekk og skrått blikk stoppar programleiar Linda Eide opp ved det andre dreg forbi, og syner deg det du ikkje finn i guideboka.

I sju program skal Linda Eide guide oss til ukjente attraksjonar, sære historier og entusiastiske menneske. I kveld dreg ho til telefonkiosken som vart lenka fast med kjettingar og kampesteinar, og enda som fast innslag på BBC World. Dessutan badar ho i eit fjellvatn fullt av store gullfiskar og reddar ein historisk furustubbe frå sin sikre død.

Motangrep frå bygdefolket
I Sunnmørsbygda Bjørke står det ein historisk telefonkiosk. Den vart i si tid lenka fast med kjettingar og kampesteinar og blei et fast innslag på BBC World ein heil sommar. Bygdefolket meinte Telenor prøvde seg med ran på høglys dag og gjekk til samla motangrep. Men kvifor vart dei så lynande forbanna? Og korleis lenkar ein eigentleg fast ein telefonkiosk slik at den ikkje er til å rikka?

Fjellvatn med gullfiskar
I Fyksesund i Hardanger kan ein bada i eit fjellvatn fullt av store gullfiskar. Fiskane kom dit for hundre år sidan i to mjølkespann, og mannen med den ville ideen var fastlegen til Christian Michelsen. I dei djupe skogane i Hedmark står ein historisk furustubbe som treng akutt fyrstehjelp, spørsmålet er om Åsnes kommune vil gi den det. Er det verkeleg mogeleg at den fyrste olje frå Nordsjøen ikkje er utstilt på Norsk Oljemuseum? "Norsk attraksjon" finn dei historiske fyrste dråpane i eit barskap i Sandnes, og museumsdirektøren i Stavanger får ein uvanleg arbeidsdag.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert underholdningsserie (2009)
Programleiar: Linda Eide
Prosjektleiar: Kristin Helgeland Hauge
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900