Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. august 2007 kl 22.10 Bloody Sunday

Dagen irene aldri glemmer

Ivan Cooper (James Nesbitt) skal lede en fredelig demonstrasjon gjennom Derrys gater (Foto: Irish Film Board)
Ivan Cooper (James Nesbitt) skal lede en fredelig demonstrasjon gjennom Derrys gater (Foto: Irish Film Board)
30. januar 1972 begynte som en helt vanlig søndag i Derry i Nord-Irland. Ivan Cooper prøver å organisere en fredelig protestmarsj mot at protestantiske ledere har fengslet katolikker uten lov og dom.

I demonstrasjonstoget fins det imidlertid også IRA-medlemmer som er mer interessert i konflikt enn fred. Det samme kan sies om noen av de britiske militære som er utkommandert denne dagen. De britiske soldatene blir ledet av general Robert Ford og brigader Patrick Maclellan.

Noen av britene er elitesoldater, krigsmaskiner med fingeren på avtrekkeren. De "synes" de hører et skudd, og blodbadet er i gang. 14 uskyldige mennesker blir drept av britiske kuler. Denne grufulle hendelsen hjemsøker fortsatt fredsprosessen i Irland.

Ansvarlige britiske offiserer forsto at soldatene hadde gått ut over sine fullmakter, og saken ble forsøkt dysset ned. I 1997 kom imidlertid fakta på bordet.

Om filmen
Prisbelønte "Bloody Sunday" ble vist på Sundance Film Festival i 2002.

Irsk/britisk drama (2002)
Originaltittel: "Bloody Sunday"
Med James Nesbitt (Ivan Cooper), Tim Pigott-Smith (General Ford), Nicholas Farrell (brigader Maclellan), Gerard McSorley (Lagan) og Kathy Kiera Clarke (Frances)
Regi: Paul Greengrass
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78