Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 25. mars 2007 kl 07.03 Sølvsuper

Sølvsuper

Ingeborg Moræus Hanssen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Ingeborg Moræus Hanssen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Har sett 7500 filmer

- Under et TV-show fra Amanda-festivalen i Haugesund det året som kinomatografen i Norge feiret 100-års jubileum, introduserte programleder John Almaas meg ved å si at "den gang som nå var Ingeborg Moræus Hanssen kinodirektør i Oslo". Jeg valgte den positive konklusjon ved å tenke at folk alltid har oppfattet meg i en slik rolle!

Da Ingeborg Moræus Hanssen ved årsskiftet 2005/2006 sluttet som kinodirektør i Oslo, hadde hun i 25 år vært tilknyttet Oslo Kinematografer. De første 12 årene som filmsjef , de neste 13 årene som kinodirektør. Som pensjonist i dag er det å bli kirketjener et av hennes høyeste ønsker.

- Jeg kunne tenke meg å sitte ved en kirkedør som var åpen. Kirkerommet er det eneste sakrale fellsrom vi har her i landet. Derfor er det viktig at kirkedøren er åpen og gjør det mulig, når vi føler for det, å gå inn i kirken, tenne et lys, be en bønn og ha en stille stund.

7500 kinofilmer
I løpet av sine 25 år i ledelsen ved Oslo Kinematografer var det å se en kinofilm, en plikt og en viktig del av hennes arbeid. Med et gjennomsnittsantall filmer på 300 i løpet av året, har søndagens Sølvsupergjest fått med seg 7500 filmer. I samtalen med programleder Haakon D Blaauw, innrømmer hun at antall filmer utgjør en absolutt overdose og at hun i dag ikke lenger ser kinofilm!

- Men jeg følger med i hva som settes opp og leser omtalene av filmene og jeg må en enkelt gang innrømme at jeg også får abstinens!

Den tidligere kinodirektøren i Oslo erstatter i dag kinofilmopplevelsene ved å bygge opp sitt eget DVD-bibliotek.

- Det er i dag like dannet å bygge opp et DVD-bibliotek som det er å ha bøker, sier damen som i prøverommet til Oslo Kinematografer har arrangert privat filmfremvisning for danske dronning Margrethe, vårt eget kongepar og en rekke kongelige gjester. Hvordan dette kom til og utviklet seg, forteller Ingeborg Moræus Hanssen mer om i Sølvsuperprogrammet.

Blomsterpiken
Ingeborg Moræus Hanssen har svensk slekt som kommer fra traktene omkring Mora. Hun vokste opp i Sarpsborg der familien nå i 103 år har hatt blomsterforretning. Ingeborg ble tidlig trukket inn i forretningen og forteller at alt hun har lært av forretningsdrift, lærte hun i blomsterbutikken.

- I ungdomstiden var det slett ikke film som var det store for meg, det var snarere musikk og bøker.

- Hvilken film var den første du så?
- Det var Walt Disneys tegnefilm "Snehvit og de syv dverger" - og jeg ble vettskremt!

Sølvsuper i NRK P1 søndag 25. mars kl. 07.03. Programleder er Haakon Dirk Blaauw.