Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. juni 2000 kl 20.10 Planetene: Månen

Planetene: Månen (ttv)


NRK2 fredag 23. juni kl 20.10
Planetene (2:8): Månen

Mysteriet i vårt solsystem

Den fascinerende BBC-serien om planetene setter i kveld fokus på Månen. For vitenskapen var den lenge en av de største mysterier i vårt solsystem. Det var først under Den kalde krigen da stormaktene USA og Sovjet konkurrerte om å nå den kalde kloden, at vitenskapsmenn for alvor fikk mulighet til å løse århundrets gåte.

Hvordan ble Månen akkurat slik den er i dag? Var alle planetene en gang omringet av ringer som senere vokste sammen til en, to eller et dusin måner? Tidlig i dette århundre var det like mange forklaringer på dannelsen av Månen som det er planeter i solsystemet. Noen mente at den var en herreløs satellitt erobret av Jorden.

En annen teori er at den kom fra et annet sted i solsystemet og ble innfanget av Jorden. Men den teorien som har størst tilslutning i dag, er at et stort objekt streifet Jorden i dens tidlige, fluide fase og rev med seg en tunge av gass og partikler som siden kondenserte til en måne. Den mest radikale teorien er at Månen er et resultat av en kraftig kosmisk kollisjon.

Måneferd
Verden var tydelig imponert da Sovjetunionen sendte den første hunden ut i verdensrommet, og senere ønsket Yuri Gagarin triumferende tilbake til Jorden etter at han hadde reist i bane rundt planeten i en liten romkapsel. Senere kom de første fjernsynsbildene av månelandskapet da Luna 9 foretok den første myklanding på Månen - 100 meter sørvest for krateret Galilei i Stormenes hav den 3. februar 1966. Hvis en romkapsel kunne lande uten å synke i støv, så kunne vel en mann også lande der? Og det ble amerikaneren Neil A. Armstrong som den 20. juli 1969 tok de første, viktige skrittene på Månens overflate. Aldri tidligere hadde noe menneske landet på et annet himmellegeme.Med Apollo 11-ekspedisjonen fikk man en ny og revolusjonerende forståelse av Månen. Astronautene utførte flere vitenskapelige målinger og brakte med seg månestøv tilbake til Jorden. En rekke ubemannede sovjetiske og amerikanske romsonder har også bidratt til utforskingen av Månen.

Det man kan fastslå er at ingen av våre nærmeste planetnaboer i solsystemet, Mercury, Venus og Mars, har en måne som vår. Vår følgesvenn i verdensrommet er Jordens eneste naturlige satellitt. Hvorfor akkurat Jorden har en slik måne, er av de dypeste mysterier i solsystemet.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 29.11.99

Bilder
1. Fullmåne fotografert fra Apollo 11.
2. Fotavtrykk i månestøvet

Dokumentarserie fra BBC i åtte deler
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling. Siri G. Meyer, tlf. 23048123