Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. desember 2002 kl 18.40 På vår lille, store jord

En skoletime med Vartika

Vartika forteller om hinduismen i siste del av adventsserien om barn og tro. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Vartika forteller om hinduismen i siste del av adventsserien om barn og tro. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Vartika er hovedpersonen i det siste programmet i adventsserien om barn av en annen tro enn den kristne. Familien hennes er indisk, og de tilhører den hinduistiske tro.

Vartika står opp og går på skolen. Det er advent, og klassen snakker om jul og juletradisjoner.

I dag skal Vartika snakke om sin egen religion i klassen. Hun forteller om en av hinduenes høytider, lysfesten Divali. De fleste hinduer i Norge feirer også vår jul, og mange har juletre. Samtidig har de egne tradisjoner og ritualer.

Om hinduismen
Hinduismen er en mangfoldig og tolerant religion med mange guder. Den har ingen tidfestet begynnelse og heller ingen grunnlegger eller noe overordnet presteskap.

Hinduismen har ikke én hellig bok slik som Bibelen eller Koranen, men flere hellige skrifter. Viktigst er veda-tekstene.

Hinduer tror at mennesker blir gjenfødt igjen og igjen, og at ens skjebne er resultat av handlinger man har utført i tidligere liv. Ved å leve et høyverdig liv er det mulig å bli gjenfødt i en høyere form i det neste liv. Det endelige målet, frelsen, er en tilstand av evig hvile uten sjelevandring.

Hinduismen er knyttet til India, der mer enn 90 prosent av tilhengerne bor. I alt finnes det nærmere 790 millioner hinduer i verden.

Om serien
”På vår lille, store jord” handler om hvordan barn som tilhører en annen tro enn den kristne opplever nedtellingen til jul. Her møter vi fire norskfødte jenter i alderen 9 til 11 år som tilhører hver sitt trossamfunn – det buddhistiske, mosaiske (jødiske), muslimske og hinduistiske.

Tanken bak ”På vår lille, store jord” har vært å bygge bro og skape forståelse mellom barn fra ulike trossamfunn. Prinsesse Märtha Louise har den bærende kommentaren i programmene, og har også deltatt i prosessen med å utvikle serien.

Egenproduksjon fra Barn- og Ungdomsavdelingen
Kommentar: Prinsesse Märtha Louise
Prosjektleder: Grete Høien
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


MER INFO:
  • Jul med prinsessen