Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. april 2010 kl 21.25 Fakta på lørdag: Shabanas valg

Tett på Shabana


Den kompromissløse frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman Gaarder dras mellom frihet og trygghet, ambisjon og kjærlighet i dette nærgående portrettet skildret av ektemannen og journalisten Martin Rehman Gaarder. Han tar oss med på innsiden av et høyst utradisjonelt forhold mellom en norsk familiefar og en kjent og omstridt pakistansk kvinne.

Shabanas radikale livsprosjekt kommer i konflikt med et ønske om å leve i et trygt samliv, i byen der hun er vokst opp og hører til – Oslo. For dette er også byen der hun gjentatte ganger er blitt truet på livet før hun til slutt isolerte seg i New York for å konsentrere seg om arbeidet sitt.

I NY arbeider Shabana videre med sin kunstneriske og politiske kamp. Men hun har også et ønske om å utvikle seg som artist og har en drøm om å få satt opp sitt eget one-woman show på scenen i NY. I denne prosessen ser vi komikeren gå dypere inn i sin egen vonde fortid og bearbeidelsen av den og hvordan dette danner et nytt grunnlag for hennes kunst.

På en snarvisitt hjem til Norge møter hun Martin, og lidenskapelig kjærlighet oppstår. Men han er bundet til et liv i Oslo med fast jobb og to barn. Skal hun velge å flytte tilbake til Oslo, til kjærligheten, mannen og stebarna og dermed gi avkall på mulighetene og inspirasjonen som NY bød henne? Eller skal hun bli i NY, og satse som stand up komiker der? Uten mannen og familien rundt seg. Hun er redd for å være alene, men også redd for å knytte seg. Sterke følelser utfordrer paret. De kjemper for å bevare både nærhet og uavhengighet.

Dette er en film om hva det koster et enkeltmenneske å kjempe mot reaksjonære krefter i dagens Norge og om hvordan det er å kombinere store kunstneriske ambisjoner med et moderne familieliv.

Om regissøren Martin Rehman Gaarder:
Martin jobber i NRK Brennpunkt, og har nylig vært aktuell med sin siste produksjon for dem, "Sabotører i mørket". Han har bakgrunn fra journalisthøyskolen i Oslo og som skrivende journalist fra 1985. I de siste 12 årene har han jobbet som reporter, programleder og dokumentarregissør for NRK. Hans hovedområder er kultur, etnisitet, internasjonale konflikter, helse og historie. SHABANAS VALG er hans tredje uavhengige dokumentar.


Produsert av Skofteland Film for NRK
Regi: Martin Rehman Gaarder
Prosjektleder NRK: Cathrine Wik
Pressekontakt: presse@nrk.no, tlf: 23 04 20 33/90 18 38 38
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900