Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 22. oktober 2007 kl 20.10 Kappløpet om rommet

Det kalde rommet

Den briljante og komplekse sovjetrussiske rakett-eksperten Sergei Korolev (Steve Nicolson), mannen bak Sputnik (bildet) og Vostok 1. (Foto: BBC Worldwide)
Den briljante og komplekse sovjetrussiske rakett-eksperten Sergei Korolev (Steve Nicolson), mannen bak Sputnik (bildet) og Vostok 1. (Foto: BBC Worldwide)
Det britisk-russiske dokudramaet Kappløpet om rommet "tok av" sist uke, med første stikk til USA. I krigens sluttfase klarte nemlig supermakten USA å sikre seg den tyske krigsmaktens rakett-hemmeligheter og hjernen bak dem, Wernher von Braun. Den kalde krigen er i gang, men i andre del av Kappløpet om rommet går de fleste stikkene til den andre supermakten; Sovjetunionen.

Wernher von Braun, en karismatisk og hensynsløs vitenskapsmann, får en betinget start i USA. Bak Sovjetunionens romfartsprogram står nå den briljante og sammensatte Sergei Korolev, den såkalte "sjefsdesigneren".

Samling i bånn
Gang på gang skifter Korolev og hans folk strategi for å avspore amerikanerne. Under Stalin samles kreftene som skal til for å gå i mål først og virkeliggjøre et mirakel. Med en oppfinnsomhet som tar pusten fra amerikanerne, når Sovjetunionen sitt mål.

Tatt på senga
Den 4. oktober 1957 blir en svart dag for amerikanerne, som bare kan lytte skrekkslagne til Sputniks signaler fra det ytre rom. Satellitten var synlig fra London, Amsterdam og New York.

USA var tatt på senga og hadde våknet opp under en "russisk måne".

Mer om serien
"Kappløpet om rommet", et britisk-russisk dokudrama i fire deler, gir oss den dramatiske historien bak romfartskappløpet mellom supermaktene USA og Sovjetunionen i tiårene etter krigen.

Da det raknet for den tyske krigsmakten, lyktes USA å sikre seg Hitlers rakett-ekspert
Wernher von Braun, en karismatisk og hensynsløs vitenskapsmann. Bak suksessen med Sputnik og Vostok 1 (brukt til Jurij Gagarins romflukt) sto den briljante og sammensatte Sergei Korolev.

Første del av serien dekker årene 1945 – 46. I krigens sluttfase blir Sergei Korolev løslatt av Stalin, som i ren frustrasjon har forvist ham til Sibir. Korolev får i oppdrag å framskaffe hemmelighetene bak tyskernes rakettprogram.

Andre del tar for seg årene 1946 – 57 med kommunisme, spionasje, nasjonal prestisje og vanvittige ambisjoner som sentrale temaer. En høstdag i 1957 fanger amerikanske lytteposter stasjonert i Tyrkia opp signaler fra rommet: Det er Sergei Korolev og hans stab som har lykkes i å sende opp verdens første satellitt, Sputnik. Seriens tredje del dekker årene 1957 – 1961, med Jurij Gagarin som det første mennesket i stratosfæren om bord i Vostok 1. Fjerde del av serien viser et ydmyket USA, men som i tidsrommet 1961 – 1969 tar igjen russernes forsprang og plasserer de første menneskene på Månen, en bedrift USA gjentar flere ganger.

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Space Race
Produsert av: BBC Worldwide
Med Richard Dillane (Wernher von Braun), Steve Nicolson (Sergei Korolev), Constantine Gregory (Nikita Krutsjov).
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no