Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. november 2002 kl 20.15 Krig og fred - del 1

Prokofjevs mesterverk

Moskva brenner i Prokofjevs opera
Moskva brenner i Prokofjevs opera "Krig og fred" etter Tolstojs roman – på Bastille-operaen i Paris. (Foto: Ueki & Assoc.)
”Krig og fred” basert på Leo Tolstojs roman er mesterverket av operaene Sergej Prokofjev skrev. Den tilfredsstilte både russernes higen etter litt nasjonalistisk ”grandeur” – sovjetmakten likeså – og den tilfredsstiller opera-elskere den dag i dag med sitt ”grand spectacle” og med sin nærhet til enkeltpersonene i fortellingen. ”Hovedscenen” sender denne og neste fredag ”Krig og fred” i en oppsetning fra Bastille-operaen i Paris (del 1 og del 2).

Av Sergej Prokofjevs fire operaverk ”Krig og fred”, ”Kjærligheten til de tre appelsiner”, ”Ild-engelen” og ”Spilleren” falt de to sistnevnte i unåde hos sovjetmakten. Men med de to første var det annerledes, og selv om Prokofjevs musikk ikke er umiddelbart melodisk, lever alle fire verkene videre på det moderne opera-repertoaret, med sin store palett av stiler, et uttrykk for Prokofjevs enorme musikalske vidd.

Kjempeløft
Fra overdådige balltilstelninger i St Petersburg til nedbrenningen av Moskva ved Napoleons tropper. Fra hovedpersonene Natasja Rostova og prins Andrejs skjebnemøte der den russiske hæren blør, til Napoleons ynkelige nederlag og tilbaketog fra kong vinter. Oppsetningen på Bastille-operaen er et kjempeløft, med mer enn 70 roller (12 er hovedroller), 700 kostymer og et internasjonalt ensemble. Gary Bertini leder kor og orkester, regien er ved Francesca Zambello.

Fransk program innkjøpt fra Ueki & Associé
Original tittel: War and Peace
Regi: Francesca Zambello
Producer: François Roussilon
Produksjon: Ueki & Associé, François Roussilon & Associé, Opéra National de Paris, France 2, France 3, Mezzo, Radio France, NHK
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57