Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 5. mars 2004 kl 00.05 Singel og sang

En reise i populærmusikken

Keith Richards er en av musikerne vi møter i denne prisbelønte BBC-serien. (Foto: BBC)
Keith Richards er en av musikerne vi møter i denne prisbelønte BBC-serien. (Foto: BBC)
Noen sanger smyger seg umerkelig inn i bevisstheten din, og før du vet ordet av det, går du konstant rundt og nynner på melodien, ute av stand til å få den vekk. I denne prisbelønte serien reiser vi gjennom populærmusikkens historie – fra tidligere tiders helter som Louis Armstrong og George Gershwin til dagens popidoler som Madonna og Kylie Minogue.

Gjennom intervjuer med artister, komponister, anmeldere, forfattere og andre musikkelskere gir denne serien et unikt bilde av populærmusikkens utvikling fra ragtime på begynnelsen av 1900-tallet til vår tids pop. Serien kan blant annet by på intervjuer med artister som Burt Bacharach, Tony Bennett, Ray Charles, Keith Richards og Kylie Minogue – i tillegg til masse musikk.

Til tross for at den åtte episoder lange serien er britisk, er det USA som dominerer – på samme måte som amerikanerne har dominert populærmusikken det siste århundret.

Første program
I første program blir seerne tatt med til New York på begynnelsen av 1900-tallet. Verdensmetropolen var en smeltedigel der ikke bare mennesker, men også musikk fra hele verden møttes. Mange russiske jøder flyktet til New York, og blant dem var foreldrene til de musikalske geniene George Gershwin og Irving Berlin som blant annet satte standarden for populærmusikken med sin ragtime.

Ragtime og rasisme
Ragtime var datidens rock’n roll, og stilen ble møtt med den samme skepsisen fra borgerskapet som rocken ble senere. I tillegg var kritikken sterkt rasistisk både mot svarte musikere og jøder. Leger og andre "viktige samfunnsborgere" stod fram i avisene og advarte mot at disse rytmene kunne ødelegge sentralnervesystemet og føre til at kvinner ble offer for hvit slavehandel!

Film og radio
Men folket lot seg ikke skremme og elsket det nye lydbildet. Populærmusikkens store gjennomslagskraft gjorde at den også ble brukt i propagandaøyemed. Under første verdenskrig lagde Irving Berlin en rekke sanger med patriotiske innhold.

På 20-tallet fikk musikken enda større gjennomslagskraft for da dukket de første radiostasjonene opp i USA. Ved hjelp av radioen kunne en sang bli en hit over natten. Og da lydfilmen kom i 1927, fikk populærmusikken enda et medium å utfolde seg i.

Både Berlin og Gershwin gjorde stor lykke i Hollywood, og bidro til å skape stjerner som Fred Astaire, Ginger Rogers og Ella Fitzgerald.

Innkjøpt musikkprogram fra BBC
Originaltittel: "Walk On By"
Norske kommentarer lest av Jostein Pedersen.
Kontaktperson: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252