Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. januar 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Visum, vodka og videotape

Bak asylmottakets vegger

Igor og Nataliya Covach håpet på et nytt liv i Norge, men ble avslørt av sine egne bilder. (NRK-foto)
Igor og Nataliya Covach håpet på et nytt liv i Norge, men ble avslørt av sine egne bilder. (NRK-foto)
Igor og Nataliya fra Ukraina filmet seg selv mens de var asylsøkere i Norge. Det skulle de aldri ha gjort. I kveldens ”Brennpunkt”-dokumentar får du se bildene fra deres liv i et norsk asylmottak, i tillegg til hvilke ulovlige metoder noen asylsøkere tar i bruk for å komme seg inn i Norge og for å bli her.

De to var blant de over 30 000 asylsøkerne som har kommet til Norge de to siste årene. I nesten ti måneder levde de på asylmottak, og videobildene de tok av seg selv er utgangspunktet for denne dokumentaren. Igor og Nataliya håpet på et nytt liv i Norge, men deres egne bilder fikk skjebnesvangre følger for paret da norsk politi fikk fatt i dem.

Nataliya og Igor Covach kom til landet i november 2001 fra Kiev i Ukraina, hvor de hevder at de ble truet på livet. De bestemte seg for å flykte hit etter å ha fått landet anbefalt av ode venner.

Unikt innblikk
- De er ressurssterke, unge og sjarmerende, og de hadde det godt i Norge. Filmen gir et unikt og nært bilde av hverdagslivet bak veggene i norske asylmottak. De livsglade ukrainerne visste å få tiden til å gå i den lange ventetiden mens UDI-byråkratiet behandlet asylsøknadene deres, sier programansvarlig Arild Aspøy.

- Det var ikke noe annet å gjøre enn å feste, sier Nataliya og Igor. - Hver dag sitter du der som en idiot og vet ikke hva du skal gjøre.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Arild Aspøy
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96