Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 26. november 2008 kl 21.25 Vintur med Oz og James

Rød løype i Rhône-dalen

Ølhunden James May lærer nytt om vin i Rhône-dalen. (Foto: RDF Int.)
Ølhunden James May lærer nytt om vin i Rhône-dalen. (Foto: RDF Int.)
Vinkjenneren Oz Clarke og hans følgesmann James May fortsetter sin vinreise gjennom Frankrike i James’ Jaguar. Området de besøker denne gang er Rôhne-dalen med Hermitage, Domaine Viret, Tavel og Chateau Neuf du Pape.

James er en ølhund, men han må etter hvert innrømme at det også er noe ved edel vin. På besøk i Rhône-dalen lærer han mer om hvilke druesorter som passer sammen. Hvordan lager man f.eks. en velkomponert, kompleks og spennende vin?

Et spørsmål om syre
Vinprodusenten Michel Chapoutier i Hermitage tar James med høyt opp i åssidene. Der bugner syrah-druene på rankene, og her får han en forelesning om sol og regn. Om hvordan væte virker inn på drueskallet, og hvordan dette gir vinen mer tannin (garvesyre).

Vin-mystikere
Far og sønn Alain og Philip Viret i Domaine Viret forklarer nærmere om "kosmokultur", som er deres tilnærmingsmåte for å lage god vin. De to er hva mange vil kalle mystikere, for selv mener de at den kosmiske energien i luftlaget over Viret kan overføres til vinen.

James bare blåser av det hele. Men etter å ha prøvesmakt deres smaksrike viner laget av ukjente druesorter, trekker han tilbake hvert ord.

Hos vinprodusent Marine Roussel i Tavel, Domaine du Joncier, får James en omgang med rødvin og rosévin han sent glemmer. Damen gir en solid innføring i sine ulike druesorter, og James får enda flere sorter å smake på…

Pavens slott
I Chateau Neuf du Pape er det Oz som blir satt på prøve. Vinvert Pierre Perrin på Chateau Beaucastel utfordrer til blindsmaking av gårdens 13 sorter. Hvor mange klarer Oz å identifisere?

På neste vintur med Oz og James bærer det av gårde til Alsace.

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram, "Top Gear". I hjemlandet er Oz Clarke en anerkjent vinekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to. Reisen gjennom vinlandet Frankrike skjer med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det blir i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner.

Selv står James’ hjerte til øl, men han tar gjerne et glass vin også. Oppfatningen hans er at vin er til å drikke, ikke til å snakke om. Derfor har han tatt med seg en dommerfløyte hjemmefra til å blåse i – ifall Oz’s utlegninger om vin skulle bli for høyttravende.

Klarer Oz å overbevise James om vinens fortreffeligheter i løpet av serien?

De besøker blant annet Bordeaux-regionen (med sine vinslott), Languedoc-Roussillon (vingården Matassa), Provence (kanskje Franrikes vakreste provins), Rôhne-dalen (Hermitage, Domaine Viret, Tavel, Chateau Neuf du Pape), Alsace (kjente "terroirs" som Rangen og Domaine Weinbach), Burgund (bl.a. med eksklusive Le Montrachet) og til sist Champagne.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2006)
Originaltittel: Oz and James’s Big Wine Adventure, serie 1
Produsert av: RDF International
Kontakt i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
Les mer: http://www.rdftelevision.com/programmes.aspx?yearid=2006 eller http://en.wikipedia.org/wiki/Oz_and_James%27s_Big_Wine_AdventureLENKER
  • http://www.rdftelevision.com/programmes.aspx?yearid=2006 
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Oz_and_James%27s_Big_Wine_Adventure