Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. juli 2000 kl 22.00 Dok22: Menneskesmugling på African Queen

Dok22: Menneskesmugling på African Queen


NRK1 mandag 17. juli kl 22.00
Dok22: Menneskesmugling på African Queen

Desperate flyktninger eller illegale immigranter?

190 flyktninger fra Sri Lanka som smugles til den industrialiserte verden danner bakteppet for temaet: Båtflyktninger og organisert menneskesmugling. Hvordan forholder vi oss til strømmen av flyktninger som desperat søker levelige vilkår for seg og sine?

Hvert år tar fire millioner mennesker seg over andre lands grenser på ulovlig vis. Menneskesmugling har slått både narkotika- og sexhandel på det illegale verdensmarkedet. Kveldens dokumentar følger de 190 tamilenes farefylte sjøreise på flukt fra et nettverk av internasjonale autoriteter som har som eneste oppgave å stoppe flyktningene og sende dem hjem igjen.

Menneskesmuglingen på African Queen utvikler seg raskt til å bli kattens lek med musen, utspilt på hele jordkloden - i Sri Lanka, Vest-Afrika, Europa og Nord-Amerika. - Å forflytte så mange mennesker er en stor operasjon, sier en kanadisk immigrasjonsfunksjonær. Kanada er ledende blant land som engasjerer seg mot menneskesmugling. Å fange opp de ulovlige immigrantene før de når vestlige strender har topp prioritet hos de kanadiske immigrasjonsmyndighetene.

Men hva blir virkningene etter en slik internasjonal operasjon mot smugling? Hvordan skiller vi mellom \"ulovlige immigranter\" og \"flyktninger\"? Hva skjer med menneskene vi sender hjem? Og hvordan respekterer vi konvensjonene laget for å beskytte asylsøkeres rettigheter?

Med 125 millioner mennesker på flukt i dag, og en smuglingsorganisasjon med et budsjett på ni milliarder amerikanske dollar som vokter på dem rundt hele kloden, hvordan skal vi som verdenssamfunn forholde oss til den massive bevegelsen av mennesker - desperate etter å nå en trygg havn?

NRK1 mandag kl 22.00

Bilde
Desperate flyktninger er ofre for kyniske menneskesmuglere

Kanadisk produksjon
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83