Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. januar 2004 kl 20.35 Presidenten

Presidentens tale

President Bartlet får problemer kvelden før president-innsettelsen. (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet får problemer kvelden før president-innsettelsen. (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet har vunnet en ny valgperiode. Det er kvelden før president-innsettelsen, og Bartlet skriver på talen sammen med sine nærmeste medarbeidere. Samme kveld skjer det noe i et land på den andre siden av kloden, en hendelse som gjør at hele talen må revideres.

I republikken Ekvatorial-Kundu er omfattende voldsscener brutt løs, og 500 amerikanske misjonærer er i all hast evakuert. Med mindre USA straks intervenerer, kommer titusener av kundunesiske barn og deres foreldre til å miste livet.

Washington-Bibelen
Helt siden USAs første president avla eden på innsettelsesdagen, har hver eneste president sverget med hånden på bibelen som ble brukt da George Washington ble innsatt. Nå er dette eksemplaret forsvunnet. Det viser å være utlånt til en frimurerorden, og frimurerne kan ikke skaffe Washington-Bibelen tilbake før om noen dager.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Serien går i reprise på NRK1 tirsdager.

Amerikansk dramaserie av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 4), i kveld: "Inauguration - Part I"
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill og Bradley Whitford
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57


LENKER
  • NBCs nettsider 
  • Warner Bros'