Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 29. november 2002 kl 23.20 Sopranos

Sørgelig hendelse

Bobby
Bobby "Bacala" Baccalieri (Angelo Massagli t.v.) er blitt en betrodd mann mens onkel Junior kjemper for tilværelsen i rettssalen. (Foto: Warner Bros)
Onkel Juniors høyre hånd, Bobby Baccala, har endelig fått den forfremmelsen han har ventet på. Men gleden blir ikke langvarig. I mafiamiljøet brygger det til opprør over det de kaller diskriminering av italienske amerikanere. Dette går imidlertid Janice og Ralphie hus forbi - de fortsetter med sine hemmelige møter. Til Janice får nok!

Kveldens episode av ”Sopranos” tar på en elegant måte opp kritikken serien har fått for å fremstille italiensk-amerikanske borgere som mafiaskurker. Et element er Silvio (Steven van Zandt) som planlegger å ødelegge for indianernes protest i årets Columbus Day-opptog. Et annet er Carmela (Edie Falco) og vennene som får seg en ubehagelig overraskelse i kirken, der dagens taler sier at 74 % av alle amerikanere tror at italienske amerikanere har forbindelser til organisert kriminalitet.

Sorg for Bobby
Bobby Baccalieri har tatt over mye av ansvaret for onkel Juniors gjeng mens rettsaken pågår, men så får gleden en bråstopp. Bobbys kone Karen blir brått revet bort i en bilulykke på vei til tannlegen. Bobby er utrøstelig og sliter med en veldig skyldfølelse. Han søker støtte hos Janice, Tonys søster, som går jevnlig til psykolog.

Janice bestemmer seg endelig for at hun ikke vil ha Ralphie. Psykologen hennes har rådet henne til å bryte gamle handlingsmønstre – og nå bryter hun nesten ryggen på Ralphie idet hun dytter ham ned trappen...

Om serien
Handlingen foregår i New Jersey – et steinkast fra New York City. Her hersker Tony Soprano og hans gjeng. Det foregår intense territoriekriger mellom mafiasjefer i området og hjerteskjærende familiefeider. Men også kjærlighet og het elskov, utroskap, narkotika og kaldblodige henrettelser. Tony Soprano er gift med Carmela. De har to barn sammen, Tony jr. og Meadow. Tonys søster Janice gir ham stadige grå hår i hodet. Tony går motvillig i terapi hos psykologen Jennifer Melfi. Onkel Junior blir pustet i nakken av FBI, mens de har vanskeligere for å få has på Tony. For Tony er det en stadig kamp om respekt fra sine undersåtter og for å opprettholde et normalt familieliv og en plettfri forstadsfasade.

Dramaserien ”Sopranos” har vunnet 23 priser i diverse kategorier og blitt nominert til utallige tv-priser. Senest i fjor ble hovedrollehaver James Gandofini belønnet med en SAG-statuett, skuespillerforbundets påskjønnelse. Året før fikk han og serien TV-kritikernes pris pluss en drøss Emmy-priser. Produsenten David Chase har sagt at dette blir den siste sesongen som kommer fra hans penn. Om Warner Bros. og HBO vil fortsette et år til uten ham er heller usikkert.

Amerikansk dramaserie
Sopranos, år 4
Produksjon: Warner Bros./HBO
Produsent/regi: David Chase
I noen av rollene: James Gandolfini (Tony), Lorraine Bracco (Dr. Melfi), Edie Falco (Carmela), Michael Imperioli (Christopher), Dominic Chianese (Onkel Junior), Drea de Matteo (Adriana)
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364