Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. august 2005 kl 20.50 Cityfolk: Helsingfors

Finner i farta

Brandon Bauer (til høyre) rapper sammen med en av brødrene sine. (Foto: YLE)
Brandon Bauer (til høyre) rapper sammen med en av brødrene sine. (Foto: YLE)
I Helsingfors møter vi en amerikansk-finsk rapper, en mor og lege i Røde Kors og en arbeidsledig bilfantast med sigøynerbakgrunn. Alle tre har et brennende engasjement, om enn for svært forskjellige ting.

Brandon Bauer er amerikansk-finsk, og et nytt tilskudd på en stadig voksende rapscene i Finland. Han rapper på engelsk om hva som skjer på gata i den østlige delen av hovedstaden, og det er ikke alltid like lett i en kjedelig by som Helsingfors. Brandon opptrer sammen med to av brødrene sine, og blir nå lansert som et nytt håp innen sjangeren i hjemlandet. En tredje bror sitter i fengsel.

Mor først, så lege?
Terhi Heinäsmäki er lege i det finske Røde Kors, og har sett noen av verdens største katastrofer på nært hold. Samtidig som hun gjør sitt beste for å hjelpe andre, tar hun seg av datteren Alix (14). Terhi har kommet hjem fra ødeleggelsene i Thailand etter tsunamien, men snart skal hun reise til sultrammede Darfur. Datteren er ikke mye begeistret, og Terhi har et klart dilemma. Skal hun bli hjemme og være en best mulig mor for tenåringsdatteren, eller skal hun reise ut i verden igjen og redde flere liv?

Ung og arbeidsledig
For tidligere generasjoner av mannlige sigøynere var det frihet å ha en hest. Rony Ahlgren liker best å ha hestekreftene under panseret, og drømmer om en rød og frekk Ferrari. I mellomtiden må han finne seg i å kjøre en gammel Toyota, han er nemlig en av mange unge, arbeidsledige med rom-bakgrunn i Finland. Rony føler seg finsk til fingerspissene, men slektstreet hans gjør at landsmennene ser på ham som annerledes.

Om serien
I sommer tar portrettserien Cityfolk oss med til møter med bybeboere med sterke personligheter i Oslo, Dublin, Haag, Barcelona, München, Helsingfors, Lisboa og Stockholm. I hvert program møter vi tre ulike mennesker som alle har én ting til felles: Byen de bor i, og en historie å fortelle.

Europeisk samproduksjon (2005)
Portrettserie i åtte deler
Prosjektleder NRK: Kjetil Saugestad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252