Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. oktober 2004 kl 22.15 Europeiske røtter: Musikalsk brobygging - bosnisk sevdah

Mostar – musikalsk brobygging

Musikk fra Mostar – bildet er tatt fra byens gjenreiste middelalderbro som ble bombet i grus under krigen i Bosnia. (Foto: EBU)
Musikk fra Mostar – bildet er tatt fra byens gjenreiste middelalderbro som ble bombet i grus under krigen i Bosnia. (Foto: EBU)
Med sin elegante bue over Neretva-elven forener Mostars bybro igjen den muslimske bydelen i øst med den kristne i vest. Bidraget fra Bosnia i serien "Europeiske røtter" gir oss et møte med Mostar Sevdah Reunion, et ensemble som rekrutterte musikere fra de ulike etniske gruppene i området allerede mens krigen i Bosnia raste.

En vinterdag i1994 falt den vakre middelalderbroen i Mostar i grus pga. intensiv bombing. Broen var bygget av sultanen i datidens Konstantinopel og ble i moderne tid et symbol på forbindelsene mellom det muslimske og kristne Bosnia.

Sevdah-musikk
I likhet med brobygger-kunsten som kunne beskues i Mostar, har også den gamle svedah-musikken i området sine røtter i Tyrkia. Dokumentaren forteller de uvanlige, ofte rystende, historiene til orkestermedlemmene og følger deres forsøk på å gjenopplive en tradisjon samtidig som broen blir gjenoppbygd.

Da broen over Mostar stod ferdig gjenreist tidligere i år, skjedde det ved hjelp av FN og med ingeniør-ekspertise fra hele Europa. Dokumentaren viser også feiringen av åpningen av broen.

Om serien
I regi av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) er ti nasjoner representert med hver sin dokumentar om musikk som er karakteristisk for disse landene i dag. Bidragene fra Bosnia, Finland, Hellas, Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige, Sveits, Tsjekkia og Ungarn er verken folkloristiske eller nostalgiske, men gir oss lokal musikk med global appell.


Dokumentarserie fra EBU (2004)
Originaltittel: European Roots, Part 1 and 2
Prosjektleder, Norge: Arild Erikstad
Produsert av: EBU / The European Broadcasting Union
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

LENKER
  • Les mer