Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. juli 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Skjære som hønemor

På kjøretøyet skal storfolk
 kjennes. På Langedrag er det tid for prøvetur med den nye hestevogna. (Foto:Arne Nævra)
På kjøretøyet skal storfolk kjennes. På Langedrag er det tid for prøvetur med den nye hestevogna. (Foto:Arne Nævra)
Skjæremor, som fikk erstattet eggene sine med to hønseegg, har nå ruget i tre uker. Det er mange dager mer enn hun hadde behøvd med sine egne. Likevel har rugeinstinktet holdt henne på eggene helt til nå.

Bakgrunnen for dette eksperimentet fikk vi høre om i et tidligere program. Som et ledd i reguleringen av kråkefuglbestanden, ble det gitt tillatelse til å fjerne egg fra noen av reirene nær fjellgården. Samtidig ville Tuva og barna prøve ut en gammel tradisjon på landsbygda: De erstattet skjæreeggene med to hønseegg for å se om
skjæremor ville klekke ut kyllingene.

Tuva og barna er temmelig spente på om eggene vil klekkes der oppe i kvistreiret, og svaret får vi i kveldens
episode av "Vi på Langedrag".

Små sjarmtroll
Gaupeungene har nå blitt ti dager gamle, og de har så vidt begynt åpne øynene, mens Jan-Eriks hundevalper er blitt åtte uker og skal få nye eiere.

Edvin har samlet på en mengde gamle hestevogner av forskjellige slag, men ikke alle er like godt egnet til å kjøre folk med i dag, etter moderne krav. Nå kommer en splitter ny, skinnende vogn til gården, og da er det klart for prøvetur, med tospann!

Om serien
I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.

Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: Anna-Marie Normann , tlf 23 04 78 53


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer