Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 29. mars 2002 kl 15.30 Kongelige førstedamer: 1938-1954: Kronprinsesse Märtha

Kronprinsesse, alenemor og diplomat

Arne Skouen forteller om kronprinsesse Märthas innsats under krigen. Her sammen med kvinnene bak serien om de kongelige førstedamer, prosjektleder Anne Torjusson Diesen og intervjuer Anne Grosvold. (Foto: Erik Karlsen)
Arne Skouen forteller om kronprinsesse Märthas innsats under krigen. Her sammen med kvinnene bak serien om de kongelige førstedamer, prosjektleder Anne Torjusson Diesen og intervjuer Anne Grosvold. (Foto: Erik Karlsen)
Kronprinsesse Märtha er viet to programmer i serien om våre kongelige førstedamer siden 1905. Annen del av portrettet dreier seg mye om kronprinsessens store, men lite kjente innsats for Norge under og etter den andre verdenskrig.

Kong Haakon og kronprins Olavs rolle i den norske motstandskampen under annen verdenskrig er omtalt og dokumentert i utallige sammenhenger. Langt mindre kjent er det at kronprinsesse Märtha gjorde en betydelig innsats for landet under sin landflyktighet i USA og i gjenreisningsarbeidet etter krigen.

Anne Grosvold har blant annet intervjuet Arne Skouen, som gir et sterkt bilde av kronprinsesse Märtha og hennes formidable innsats som diplomat og motstandsinspirator i denne tiden. Han var norsk presseattaché i New York og Washington under krigen og fulgte kronprinsessen på nært hold. Hun brøt ut av den konvensjonelle forestillingen om kongelige førstedamers rolle, og gjorde en innsats for landet som i altfor liten grad har kommet fram, sier han.

Programmet inneholder også intervjuer med kong Harald, hans søster prinsesse Astrid fru Ferner, og deres fetter, grev Flemming av Rosenborg - sønn av kronprinsesse Märthas søster Margaretha.

Avvist i sitt fødeland
Etter at tyskerne angrep Norge, reiste kongen, kronprinsen og regjeringen fra Tromsø til England i juni 1940. Kronprinsesse Märtha tok med seg barna til Sverige i håp om å få bosette seg hos sin familie der. Men kong Gustav V, hennes egen onkel, motsatte seg det. Uønsket i sitt opprinnelige fedreland satte kronprinsessen i stedet kursen mot USA.

Under en lengre reise i Statene i 1939 hadde kronprinsparet blitt kjent med president Franklin D. Roosevelt og lagt grunnlaget for et nært vennskap som kronprinsesse Märtha dyrket videre under sine år i eksil. Denne tette kontakten gav henne mulighet til å fungere som førstehånds informatør for presidenten, en rolle hun utnyttet til fulle. Blant annet gav hun Roosevelt regelmessige rapporter om motstandskampen i Norge.

Særstilling
Slik ble det først og fremst kronprinsesse Märthas fortjeneste at Roosevelt fikk en helt spesiell kunnskap om og forståelse for Norges situasjon, noe som igjen førte til at landet kom i en særstilling i den USA-støttede gjenreisningsprosessen etter krigen.

I krigsårene levde kronprinsessen for det meste atskilt fra sin mann og hadde ansvaret for barna alene. Samtidig var hun stadig på reisefot og gjorde en aktiv innsats som inspirator for den norske motstandskampen. Hun besøkte norske soldater i treningsleire i USA og Canada, og gav regelmessige taler i radioen.

Etter krigen ble kongefamilien gjenforent i Norge og mottatt som helter av et samlet folk. Men snart begynte kronprinsesse Märthas helse å skrante. Det viste seg at hun var alvorlig leversyk. På kronprinsparets sølvbryllupsdag i 19. mars 1954 var hun innlagt på Rikshospitalet. Noen uker senere, den 5. april, ble kongehuset og Norge rammet av stor sorg da kronprinsessen døde.

Om serien
Siden unionsoppløsningen i 1905 har fire kvinner fylt rollen som det norske kongehusets førstedamer: Dronning Maud fra 1905 til 1938, kronprinsesse Märtha fra 1938 til 1954, prinsesse Astrid fra 1954 til 1968 og dronning Sonja siden 1968.

I den bredt anlagte portrettserien ”Kongelige førstedamer” trekkes mange og ukjente sider fram ved de fire kvinnene. Prosjektleder Anne Torjusson Diesen og intervjuer Anne Grosvold har satt seg fore å presentere dem som hele mennesker – deres personlighet, liv og hvordan de har fylt rollen som frontfigur for kongehuset.

Programserien byr på en mengde ukjent materiale. Blant annet har NRK fått tilgang til private stillbilder og smalfilm på Det Kongelige Slott, og til de kongelige arkivene i Windsor. I tillegg intervjues en lang rekke mennesker med nær kjennskap til de fire hovedpersonene. I programmene om prinsesse Astrid og dronning Sonja er det førstedamene selv som er den viktigste kilden.


Egenprodusert portrettserie fra Underholdningsavdelingen
Program 3 av 5
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen
Intervjuer: Anne Grosvold
Regi: Bjørn Scheele
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (95100299)
Kongehusets nettsider

Bilder
1. Arne Skouen forteller om kronprinsesse Märthas innsats under krigen. Her sammen med kvinnene bak serien om de kongelige førstedamer, prosjektleder Anne Torjusson Diesen og intervjuer Anne Grosvold. (Foto: Erik Karlsen)

2. Kronprinsesse Märtha på Skaugum i 1951, tre år før hun døde. (Arkivfoto Scanpix)