Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. mai 2003 kl 22.30 Migrapolis

Yrkesstolthet

Helene Arnardo er en ekte sirkusprinsesse (Foto: NRK)
Helene Arnardo er en ekte sirkusprinsesse (Foto: NRK)
Vi møter tre personer som ikke er i tvil om at de har havnet på rett hylle i livet. Helene er sirkusartist, Stephen velferdsoffiser og Ohene tar seg av gamle og syke.

Helene er en ekte sirkusprinsesse. Som barn deltok hun i parader på toppen av en elefantrygg, hun har kjørt så mye karusell at hun ble lei av det og gått på skole over nesten hele Europa. Men så er da også navnet Arnardo nærmest synonymt med sirkus i Norge. Hennes bestefar startet det sirkuset som hennes far og mor nå driver sammen med barn og barnebarn. Helene sier at hun ikke kunne tenkt seg et annet liv. Hvis hun ikke hadde vokst opp med det, hadde hun vært nødt til å begynne på sirkus uansett, mener hun.

Ohene Aboagye
Helt siden Ohene tok vare på sin bestemor som barn, har det vært en selvfølgelig del av livet hans å føle omsorg for de eldste i samfunnet. Da han kom til Norge og fikk muligheten til en høyere utdannelse, valgte han sykepleie. I dag er han leder av hjemmetjenesten i bydel Bygdøy-Frogner. Han forteller om et ordtak som sier at "de som tok vare på deg da du ikke hadde tenner, skal du passe på når de ikke har tenner igjen". Det ordtaket lever han etter. Den store utfordringen som profesjonell er å gå fra ensomme mennesker som vil at du skal bli, samtidig som du må videre til neste pasient, forteller Ohene.

Stephen Power
Da Stephen var 16, hadde han tre valg: Å arbeide i gruvene, bli kriminell eller å gå inn i forsvaret. Så tøft var det der han vokste opp i England, forteller Stephen. Han valgte forsvaret fordi det betydde mat tre ganger om dagen, klær på kroppen og tak over hodet. Det viste seg å bli et valg for livet . I dag er han velferdsoffiser i det norske forsvaret og for tiden stasjonert i Kosovo. Han ble norsk statsborger da han giftet seg med en norsk kvinne og flyttet hit. Han trives i det norske forsvaret, men mener at yrkesstoltheten nok er litt mer utbredt i det britiske. Selv er han uansett svært stolt av jobben!

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83