Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. oktober 2004 kl 23.10 Lydverket

Travis, hip hop og disco

Lydverket har møtt Travis og snakket om deres nye album. (Foto: Sony)
Lydverket har møtt Travis og snakket om deres nye album. (Foto: Sony)
Lydverket har mye på programmet i kveld: Det blir intervju med Travis, et møte med spydspissene i britisk hip hop, Estelle og Roots Manuva og konsert med kritikeryndlingene i de to amerikanske bandene LCD Soundsystem og !!!. Til slutt har vi sjekket ut hva folk danser til ute på byen for tiden!

Etter fire album er det på tide at også Travis kommer med en samleplate. 16 gamle singler og én ny pakkes inn på nytt, og kommer garantert til å havne høyt på salgslistene.

Lydverket har møtt bandet på videoinnspilling og spurt dem om det er pengene, plateselskapet, eller idétørke som er grunnen til samleplata.

Europeisk vs. amerikansk hip hop
Hip hop er blitt den nye popen, og denne musikksjangeren dominerer hitlistene over hele verden. Det vil si, den amerikanske. For det er bare den som har suksess utenfor hjemlandet sitt.

Lydverket ser nærmere på hva som er årsakene til at europeisk hip hop ikke blir omfavnet kommersielt.

Særlig tydelig har det vært at britisk hip hop ikke har gjort det like skarpt internasjonalt som den amerikanske. Men med debuten til 24 år gamle Estelle kan det se ut til at dette bildet vil forandres. Hun er beskrevet som den nye Lauryn Hill og har også mange likhetstrekk med Alicia Keys. Hun er likevel svært britisk i sin tilnærming til musikk og tekst. Singelen "1980" har allerede blitt en hit.

Mona B. Riise har møtt den svært så snakkesalige Estelle, som helt klart hadde mye på hjertet når det gjelder britisk hip hop sammenlignet med amerikansk. Hun snakker også om siin kamp for å bli godtatt som rapper.

Roots Manuva, mannen som fikk stempelet britisk hip hops frelser da han ga ut sin skamroste andreplate "Run Come Save Me" i 2001, snakker også om hip hop-kulturen.

LCD Soundsystem & !!!
Rundt årtusenskiftet dukket det opp en ny dansesubkultur i New York; dansepunken. En gjeng rockere og punkere som var leie av å sitte på rumpa og helle i seg øl etter øl, begynte å spille sin egen form for dansemusikk.

Det begynte med band som The Rapture og Radio 4, og det siste året har LCD Soundsystem og !!! også fått store fanskarer her i Europa. Utspringet for subkulturen skjedde i en bar på Manhattan kalt The Plant Bar.

Lydverket filmet LCD Soundsystem da de spilte en fantastisk konsert på Blå under Oslo Jazzfestival. Da snakket de også med frontmann James Murphy om miljøet rundt The Plant Bar.

Og som om ikke dette er nok - John Pugh og Niky fra !!! hadde også mye å si om det samme da Lydverket traff dem!

Norske dansegolv i 2004
På slutten av 90-tallet dreide alt seg om Club og clubbing, men hvordan er ståa på dansegulvene i Norge i 2004? Lydverket har sjekke hva folk beveger kroppen sin til på byen, samt snakket med tre av Norges fremste og mest erfarne Djer, nemlig Sunshine, Abstract og G-Ha.

Egenprodusert magasinsending fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,
Vises også i Nett-TV.


LENKER
  • Les mer