Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. oktober 2005 kl 19.55 Orkesterliv: Kjærligheten til musikken

Kina-turné

Dirigent Rolf Gupta krever mye av sine musikere. For mye?  (Foto: Marcel Lelienhof)
Dirigent Rolf Gupta krever mye av sine musikere. For mye? (Foto: Marcel Lelienhof)
Etter mange og lange forberedelser, reiser endelig KORK til Kina. Det blir et intenst opphold der orkestret settes på harde prøver. Hvordan fungerer samarbeidet mellom musikerne og dirigent Gupta?

Det er 76 spente, smånervøse og slitne musikere og ledere som lander i Beijing. KORK er invitert med av Utenriksdepartementet for å være med på markeringen av 50-årsjubileet for det norsk-kinesiske samarbeidet. KORK håper at NRK-ledelsen innser prestisjen i dette.

Harde prøver
Programmet for Kina-turen er hardt, og siden KORK representerer Norge, er orkestret ekstra nøye med å være mest mulig skjerpet. De er forberedt på tøffe øvelser, og dirigent Gupta sparer ikke kruttet. Det er viktig at KORK leverer maksimalt, for de skal som første norske orkester spille i Keisersalen i Den forbudte by. Men dirigent og musikere sliter med å finne en samarbeidsform som fungerer.

Ble igjen
Selv om Kina-turen er en stor satsing som skal åpne nye markeder og muligheter for KORK, er det en fra ledelsen som ikke ble bedt om å være med. Markedssjef Espen Sletner er igjen i Norge, noe han er svært forundret over.

Om serien
Kringkastingsorkestret (KORK) er et av landets mest anerkjente orkestre. Tre ganger er det blitt foreslått nedlagt, hver gang har det overlevd. Men kampen om oppmerksomhet og midler blir stadig hardere, og de vel 50 musikerne lever under sterkt press. Et dokumentarteam fulgte orkestret i et av dets mest turbulente år. Resultatet er et nærgående og ærlig portrett.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Kultur (2005)
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg , 23 04 82 07 (90 56 53 48),
Regi: Jan Palmers , 23 04 28 08 (95 79 26 45),
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 77 51 (92 01 55 79)