Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. februar 2013 kl 21.40 Den gode viljen

Etter 60 år og 400 milliarder kroner


I 2013 øker det norske bistandsbudsjettet med 2,4 milliarder kroner. I løpet av de siste åtte årene er det doblet.

I 60 år har norsk bistand feilet, lagt om kursen, feilet igjen og lagt om kursen igjen. I siste episode spør "Den gode viljen": - Er det på tide å gi seg?

Vil gi mer
Vi møter Anne Welle Strand, som er professor og leder av BIs Senter for utviklingsstudier og mikrofinans, MICRO. Hun mener spørsmålet er komplisert, for hvis man er genuint interessert i resultatoppnåelse over tid, vil man gjerne gi masse penger.

Ble truet
På 1970-tallet jobbet Strand for Røde Kors i Niger. Hun var med å dele ut mat til sultende nomader. Da det begynte å regne, ville hun at man skulle gi nomadene dyr slik at de kunne vende tilbake til sin vanlige tilværelse. I stedet fortsatte man å betale bistandsarbeidere europeiske lønninger for å dele ut mat.

Da Strand klaget, ble hun truet med at hun aldri fikk jobb i bistand igjen.

Ville ikke ha hjelp
Historien om norsk bistand er full av optimister som er blitt skuffet. I 2006 hjalp Norge Zambia med å innføre nye skatteregler som skulle gi den zambiske statskassen seks milliarder kroner mer hvert år i kobberskatt. Kort tid etter at skatten ble innført, presset gruveindustrien den zambiske regjering til å snu.

I Lusaka i Zambia bor Annie Njovu Mutalef og datteren Natasha. Annie går sulten til sengs for å ha råd til å sende datteren på skolen. De har enkle, men uoppnåelige drømmer for framtiden.

Om serien
Norsk bistandshistorie består ikke bare av rørende suksesshistorier, men også fatale fadeser. Siden 1952 har Norge gitt bort 400 milliarder kroner i bistand. Pengene er sendt ut i verden for å løse kriser og redde liv, men har av og til skadet mer enn de har hjulpet.

Gjennom fem episoder stiller denne dokumentarserien spørsmålene: Skader vi mer enn vi hjelper? Vet Norge best hvordan andre land skal styres? Tjener vi mer enn vi gir? Er det tv-kamera som bestemmer hvem som hjelpes? Bør vi slutte å gi? Spørsmål uten entydig fasit, og med mer enn ett riktig svar.

Norsk dokumentarserie fra 2012.
Produsert av Pandora Film AS.
Regi: Lars Petter Gallefoss.
Redaksjonsleder: Geir Rommetveit.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 14 653.
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf: 815 65 900.