Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. oktober 2002 kl 21.15 Presidenten

På tur til Portland

Charlie (Dulé Hill) kommer med et glimrende forslag for å hjelpe den vanskelige situasjonen i den offentlige skolen. (Foto: Warner Bros)
Charlie (Dulé Hill) kommer med et glimrende forslag for å hjelpe den vanskelige situasjonen i den offentlige skolen. (Foto: Warner Bros)
President Bartlet reiser til Portland for å holde en tale om en ny utdanningsreform, men Sam Seaborn som skal skrive talen, sliter. Helt til Charlie kommer med en idé. Og i Persiagulfen koker det.

President Bartlet befinner seg om bord i Airforce One i full gang med skrivingen av en viktig tale da han får en telefon fra Det hvite hus om at en oljetanker fra Sudan har avfyrt skudd mot amerikanske militærhelikoptre i Den persiske gulf. Med fare for at det skal utvikle seg til en internasjonal konflikt, gir han tillatelse til å avfyre varselskudd mot tankeren.

Skrivesperre
Den vanligvis så verbale Sam Seaborn sliter med å formulere presidentens tale om utdanningsreform. Hovedsakelig fordi verken han, kommunikasjonsdirektøren Toby eller Bartlet selv har helt klart for seg hvilke initiativ de bør fokusere på.

Presidentens personlige assistent, Charlie (Dulé Hill), kommer så med et glimrende innspill. Han er selv fra en vanskeligstilt bakgrunn, så han foreslår at staten bør betale skolepenger for studenter som går med på å jobbe som lærere i offentlige skoler etter endt utdanning. Alle syns ideen er glimrende, og Sam skrider til verket. Men så kommer Toby med en kalddusj – han tror det kun er penger nok til å betale 100 lærere, ikke 100 000.

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Bartlets dedikerte stab står på fra morgen til kveld for å styrke bildet av presidenten blant presse og publikum. Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er hans nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Selv om han betrakter presidenten som en kløne, forsvarer han ham med nebb og klør, og han slår nådeløst ned på stabsmedlemmer som utsetter presidenten for negativ publisitet.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford). Josh er en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid har han sterke meninger som han ikke alltid uttrykker like diplomatisk, noe som forårsaker høye bølger rett som det er.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun demper gemytter og holder ”ulvene” på avstand sammen med kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff). Han har en uformell stil og en kynisk sans for humor som har reddet ham ut av mang en kinkig politisk situasjon. Alle sider ved en sak blir grundig analysert før Toby tar en beslutning.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) er hans rake motsetning, et rendyrket politisk dyr som med letthet utformer passende erklæringer for presidenten. Detaljene er han imidlertid ikke så nøye med, han har lett for å ta snarveier. Dessuten har han en forkjærlighet for kvinner som lett kan komme til å sette hans lovende karriere i fare.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41