Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. april 2002 kl 19.30 Puls

Avdanket reform

I
I "Puls" i kveld får du vite mer om at det er stor uenighet om utviklingshemmede elever skal integreres i vanlige skoler. Vera Kvaal leder sendingen (NRK-foto: Ole Kaland)
Den kjente HVPU-reformen som kom i 1991, hadde som målsetting å integrere utviklingshemmede i samfunnet. Tanken var å få elevgruppen ut av institusjonene og inn i vanlige skoler. I dag er situasjonen en ganske annen. Integreringstanken er på full fart ut av storbyene i Norge.

Det hersker ennå stor uenighet om utviklingshemmede barn skal inkluderes i vanlige skoler. Mange spesialskoler ble lagt ned i forbindelse med reformen i 1991, men i storbyene er trenden nå i ferd med å snu. I dag er det flere spesialskoler og spesialklasser for utviklingshemmede enn det var før reformen trådte i kraft.

Sosial adferd
I følge opplæringsloven har alle elever lov til å høre til en vanlig klasse. Foreldre som kjemper for å få barna integrert, er spesielt opptatt av anledningen til å være en del av den sosiale adferden, mer enn noe annet. Men i byer som Oslo, Trondheim og Kristiansand søkes det stadig om å bygge nye og utvide spesialskoler. Regjeringen er positiv, også til private løsninger…

I ”Puls” i kveld møter vi Tine Melby. Hun er 18 år og går i en spesialklasse ved Sande Videregående skole i Vestfold. Moren hennes, Kari, har kjempet for å få datteren inn i en vanlig klasse i ti år – uten å lykkes.

Syke av elendige skoletoaletter
Toalettforholdene ved mange norske skoler er så elendige at barn og unge risikerer å bli syke av dem. Ingen kan stilles til ansvar i dag. Det vil Barneombud Trond Waage ha en slutt på. Han jobber nå på spreng for å sikre barn og unge individuelle arbeidsmiljørettigheter. Det betyr at du kan gå til rettssak mot kommuner som tilbyr klanderverdige forhold.

Stinkbomber
Menstad ungdomsskole i Skien er bare en av mange norske skoler som er gammel og slitt. ”Puls” ble med en gjeng ungdommer på en aldri så liten doinspeksjon. De forteller om medelever som vegrer seg for å drikke på skolen fordi de ikke orker tanken på å gå på do. Elevene mener at voksne aldri ville funnet seg i noe tilsvarende.

Renner over
Ragnhild Aunemo Dahlgren jobber som sykepleier og uroterapeut ved Sentralsykehuset i Telemark. Som uroterapeut kan hun mye om nyrenes og urinblæras funksjon.
Uroterapeuten får stadig henvendelser fra foreldre som er bekymret for at toalettforholdene går utover barnas helse.

Linker:
www.aktiveforeldre.no

Både dr.Online og barnelegene har tema om sengevæting og gode råd til foreldre. Vi kan oppgi linker dit.
www.barnelegene.no

www.doktoronline.no

Les Barneombudets høringsuttalelse fra 5. nov. 2001 ved å klikke deg inn på barneombudets hjemmeside og videre inn på høringer.
www.barneombudet.no

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841

Bilde
Vera Kvaal leder sendingen (NRK-foto: Ole Kaland)