Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. mai 2005 kl 21.45 Detektimen: Columbo

Godlynt gjensyn

Gjensyn med Peter Falk i rollen som politietterforskeren Columbo. (Foto: Universal)
Gjensyn med Peter Falk i rollen som politietterforskeren Columbo. (Foto: Universal)
Utover vårparten og sommeren blir det gjensyn med den loslitte, men sjarmerende etterforskeren Columbo. NRK1 starter med den aller første episoden og viser hele den første serien fra 1971.

Den første episoden er kalt "Murder by the Book" og er regissert av ingen ringere enn Steven Spielberg, som da var kun 25 år gammel. Peter Falk ble verdensberømt i rollen som den litt naive, nysgjerrige etterforskeren Columbo. Den nå 78 år gamle Falk har levd med rollen i over 30 år – og den foreløpig siste episoden i serien kom i 2003.

Første episode
Krimforfatteren Ken Franklin (Jack Cassidy) planlegger den perfekte forbrytelse med sin ekspartner som offer. Han har ikke regnet med at en av hans egne bøker til syvende og sist kan være med på å felle ham.

Joanna Ferris (Rosemary Forsyth) snakker med sin mann på telefonen da hun hører skuddene som tar livet av ham. Hun går automatisk utifra at ektemannen var på kontoret da han ble drept, og gir dermed drapsmannen, Ken Franklin, det perfekte alibi. Men det er en som vet hvor drapet fant sted: Miss La Sanka (Barbara Colby), en butikkinnehaver som setter i gang med et utspekulert utpressingsforsøk mot Franklin. Så kommer også detektiv Columbo på banen og begynner sin utrettelige utspørring… Columbo virker helt hjelpeløs mens den slu drapsmannen stadig mater ham med ledetråder som tyder på at det er organisert kriminalitet som ligger bak.

Episoden er skrevet av Steven Bochco, mannen bak suksessene "Lov og rett i LA" og "NYPD Blue".


Amerikansk krimserie 1971
Originaltittel: Columbo
Episodetittel: Murder by the Book
Produsert av: NBC/Universal
Med: Peter Falk, Jack Cassidy, Martin Milner, Rosemary Forsyth, Barbara Colby.
Regi: Steven Spielberg
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41