Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. april 2005 kl 23.25 Nattkino: Rob Roy

Mektig drama fra det skotske høylandet


Filmen bygger på en legende fra 1700-tallet, om Rob Roy MacGregor som er kvegbonde og overhode for en klan. Han låner 1000 pund av markien av Montrose for å gi klansmedlemmene mulighet til å overleve vinteren. Men onde krefter lurer i det skotske høylandet.

Rob Roy (Liam Neeson) er en mann som bare ønsker å leve et fredelig liv sammen med sin kone Mary (Jesssica Lange). Livet hans blir snudd på hodet da han kommer i befatning med en av markiens menn, den onde våpendrageren Archibald Cunningham (Tim Roth). Cunningham elsker å slåss og duellere. Uten skrupler nedlegger han kvinner og begår mord hvis det er noe å tjene på det.

Drap og voldtekt
Cunningham får høre om lånet Rob Roy har tatt opp av markien (John Hurt), og han stjeler pengene. Samtidig må han drepe Rob Roys beste venn MacDonald (Eric Stoltz).

Rob Roy er ikke i stand til å betale tilbake lånet. Han er heller ikke villig til å gi opp sitt land, og må til slutt flykte. Han jages av Cunningham, som også voldtar Mary.

Den skotsk-britiske politikken kom til kokepunktet gjennom denne Rob Roy-affæren, og det førte til slutt til et offisielt godkjent oppgjør mellom den stoiske bonden og Cunningham.

Om filmen
Det var Sir Walter Scott som brakte liv til legenden om Rob Roy gjennom sitt forfatterskap.

Tim Roth ble Oscar-nominert for rollen som Cunningham, og en av filmens beste scener er en fekteduell mellom Rob Roy og Cunningham.

Amerikansk drama (1995)
Originaltittel: "Rob Roy"
Med: Liam Neeson, Tim Roth, John Hurt, Jessica Lange, Eric Stoltz, Andrew Keir
Regi: Michael Caton-Jones
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78