Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. mai 2008 kl 19.55 Faktor: Korpsånd

I musikkens tjeneste

Faktor: Korpsånd: Musikalsk leder og korpspappa Eyvind Ellingsen i Peik sammen med de nye musikantene Zoe Simonsen (baryton) og Thorvald Lund Næs (trommer). (Foto: Nader Izadpanah, NRK)
Faktor: Korpsånd: Musikalsk leder og korpspappa Eyvind Ellingsen i Peik sammen med de nye musikantene Zoe Simonsen (baryton) og Thorvald Lund Næs (trommer). (Foto: Nader Izadpanah, NRK)
Det krever stor grad av dugnadsånd å være korpsforeldre. I Faktor møter vi korpspappa og musikalsk ansvarlig for Majorstuens skolekorps, Eyvind Ellingsen. Med omfattende innsats og engasjement hjelper han framtidens musikere. De små skal læres både å spille, marsjere og vinke, alt på én gang.

I år var det viktigere enn noen gang å holde takten: Peik, Majorstuens skolekorps, gikk aller først i 17. mai-toget, for skolen feirer 100-års jubileum.

Selv om alle skoler vil ha et korps som leder an 17. mai, sliter flere korps med rekrutteringen.

Korps-rekrutter
Peiks strategi er å la nybegynnerne få bli med i korpset fra første dag, her finnes ingen aspiranter som må vente på å få spille. Eyvind gir de nye nødvendig hjelp og støtte så de treffer noten. Unge Thorvald, blivende trommeslageren, får vite at korpset er hundre prosent avhengig av hans oppslag og stødige taktfasthet.

Noen skarve kroner
Korpset gir barn og unge i lokalmiljøet både musikalsk opplæring og en tryggere oppvekst. Eyvind synes derfor det er dårlig at korpset kun får 40 000 i støtte fra det offentlige, når det koster 800 000 kroner å drifte korpset. Instruktører, instrumenter og uniformer koster penger.

Så korpsstyret må mobilisere alle foreldrene til dugnadsinnsats, ikke minst når det skal arrangeres loppemarked! Selv en entusiast som Eyvind Ellingsen må innrømme at det til tider tærer på kreftene.

Musikalsk påfyll
Med ingeniørjobb på dagtid og gratisarbeide for korpset på fritiden skulle man tro at Eyvinds dager var fulle. Men musikken gir han nye krefter og påfyll. Han spiller selv banjo, gitar, synger m.m. i jazzbandene Caledonia og Lucky 7 i Oslo.

Programmet er en hyllest til den innsatsen som legges ned i korpsbevegelsen i Norge
– sett gjennom én av dens ildsjeler.

Egenprodusert dokumentar, Historier, Program Oslo, NRK
Programansvarlig: Nader Izadpanah, tlf 23 04 70 94, mob 936 56 214
Prosjektleder: Cathrine Wik, tlf 23 04 80 93, mob 932 27 480
Redaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 47 81 54 58
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 eller info@nrk.no