Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. juli 2006 kl 19.55 Operasjon falske forventninger

Farlige inngrep

Det har blitt en trendy, men også farlig fornøyelse å legge seg under kniven. (Foto: DR)
Det har blitt en trendy, men også farlig fornøyelse å legge seg under kniven. (Foto: DR)
Å lide for skjønnheten kan noen ganger være livsfarlig. Med skjult kamera avslører den danske dokumentaren kirurger som i verste fall setter liv i fare når de selger brystforstørrende operasjoner og fettsugninger.

Tusenvis av dansker tar skjønnhetsoperasjoner, men privatklinikker og myndighetene informerer ikke om de farligste bivirkningene pasientene kan oppleve. Markedet vokser fortere enn kontrollinstansene, og dermed har mange aktører mulighet til å gjøre som de vil. De mest populære inngrepene er fettsuging og brystforstørrelser. Men ofte ligner møtet med de private klinikkene mer på et salgsmøte enn en legekonsultasjon.

Gikk hull i silikonimplantat
I tillegg til å besøke en rekke private klinikker med skjult kamera, møter vi en 42 år gammel kvinnelig pasient som forstørret brystene sine ved en av Danmarks private klinikker. Resultatet ble både asymmetrisk og med godt synlige arr, og før to år hadde gått, gikk det hull i det ene silikonimplantatet. Hun fikk igjen hjelp hos klinikken som hadde utført operasjonen.

Livstruende komplikasjoner
Men kvinnen slapp likevel billigere unna enn andre pasienter. I de aller verste tilfellene ender plastisk kirurgi med livstruende komplikasjoner. DRs dokumentar kjenner til ti tilfeller der pasienter har blitt innlagt og vært i livsfare etter kosmetiske inngrep, mens én person har mistet livet etter fettsuging. De private klinikkene informerer ikke om disse farene, og samtidig opererer de som aldri før. Danske myndigheter innrømmer at de ikke har tall på omfanget av dette problemet – de krever nemlig ikke at private klinikker melder om inngrep som går galt.

Programmet er sendt tidligere på NRK2.

Dansk dokumentar (2004)
Originaltittel: DR-dokumentar: Operation Falske forventninger
Produsert av DR
Programskapere: Michael Klint og Mette Frisk
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no