Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 7. juli 2006 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Familien på Skålid

Elin Skålid og Tor Bolstad Jensen vil flytte tilbake til den gamle gården som Elins besteforeldre drev fram til 1952. (Foto: Tor Sivertstøl, NRK)
Elin Skålid og Tor Bolstad Jensen vil flytte tilbake til den gamle gården som Elins besteforeldre drev fram til 1952. (Foto: Tor Sivertstøl, NRK)
Langt inne i Fyresdalsheiene i Vest-Telemark, nesten inne ved fylkesgrensen mot Aust-Agder, ligger gården Skålid helt for seg selv. Veien ned til Veum i Fyresdal er halvannen mil lang, og den gangen det bodde folk på Skålid, gikk de veien ned på sine bein. Det ble for tungvint i lengden, og i 1952 flyttet de. Siden den tid har gården ligget brakk.

En av dem som dro, var Kjetil Skålid. Han var tolv år da foreldrene låste døren for godt. Kjetil ble far til en jente, Elin, og allerede i unge år gikk hun med drømmen om å slå seg ned på gården som faren kom fra. Hun tok agronomutdannelse, og på landbrukshøgskolen på Ås slo hun seg sammen med en bygutt fra Skien, Tor Bolstad Jensen, som delte hennes interesse for dyr og jordbruk. Etter å ha vært forpaktere på en gård i mange år tok de i fjor det store spranget og flyttet til den enslige fjellgården Skålid, som hadde vært overlatt til seg selv i mer enn 50 år.

En stor prosess
Med på flyttelasset var tre barn, i alderen seks til elleve. Planen var klar. De skulle ale opp en krøtterflokk og starte kjøttproduksjon. I tillegg hadde de håp om å ta imot turister, slik besteforeldrene til Elin hadde gjort i alle år. Men arbeidet som ventet var stort. Vei måtte bygges, husene måtte pusses opp og bygges ut, skog måtte ryddes for å få det gamle beitelandskapet i orden, og mye utmark måtte legges under plogen for at de skulle kunne fø en buskap som var til å leve av. Og ikke minst måtte de bygge kraftverk.

Ennå er de bare midt i byggeprosessen. Ennå har de ikke flyttet inn i den store, nye tømmerstua si, og ennå har ikke strømmen kommet i hus. Målet er at juletreet skal ha elektriske lys i år. Men gamlestua på gården skal fortsatt være strømløs. Der skal romantikken leve. Der planlegger de dessuten å ta imot musikere som vil spille inn plater. Musisering i en 250 år gammel stue med levende lys på veggene må være et stemningsskapende studio, mener de to. De har for øvrig stor glede av å synge og spille selv også.

Dessuten har de flust med pågangsmot. Tiden vil vise om de vil finne en god framtid der oppe i ensomheten.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med den fjerde serien fra Oddgeir Bruaset som tar oss med "der ingen skulle tru der nokon kunne bu".

Gjennom seks programmer skal vi til Laksfjordvidda i Finnmark, Fyresdalsheiene i Vest-Telemark, Litle Færøy i Solund kommune, Gjevsjøen i Nord-Trøndelag, Åsligrenda i Oppland og Flatøy i Troms.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78