Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. november 1999 kl 19.35 Puls

Puls (ttv)

NRK1 mandag 8. november kl 19.35
Puls

Dumsnille forsøkspasienter?

Legemiddelindustrien liker å prøve ut medisiner i Norge. Og veloppdragne pasienter gjør det de får beskjed om uten å lage bråk. Men noen skades underveis, og i verste fall skjer det dødsfall grunnet forsøkene.
Rundt 10.000 nordmenn er hvert år med på å teste ut nye behandlinger og medisiner. Stort sett går det bra, men minst 60 skades hvert år. Og noen dør. Selv om vi i Norge har gode forsikringsordninger for de som skades, er det veldig få som søker og får erstatning. I fjor søkte bare fem mennesker om erstatning.
Advokat Steinar Winther Christensen mener at en av grunnene til at så få søker, er at legene ikke er flinke nok til å informere pasientene om hvilke rettigheter de har.
\"Puls\"-redaksjonen har møtt en mann i 30-årene som har gitt kroppen sin til forskning. Han har MS og var med i et internasjonalt forsøk der man skulle prøve ut en ny MS-medisin. Etter et halvt år fikk han hjerteinfarkt. Åtte andre som deltok i den samme utprøvingen fikk også hjerteinfarkt. To av dem døde.
Det blir også to andre interessante temaer i \"Puls\" i kveld. Det ene er babytrim for mor, far og barn og det andre er om muggsopp i hus.

NRK1 mandag kl. 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett)
Helene Sandvig leder \"Puls\" med kyndig hånd. (Foto: NRK)
(se omtale 1.11.99)

Faktaprogram
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Elisabet Grøndahl