Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 20. august 2008 kl 20.40 Fin på håret

Hårete forfengelighet

Betroelser om håret – denne dokumentaren er full av dem. (Foto: CBC Int.)
Betroelser om håret – denne dokumentaren er full av dem. (Foto: CBC Int.)
Hvorfor er vi så opptatt av håret? Denne delen av oss har vært belagt med myter og mystikk gjennom alle tider. Vi tar en kikk bak krøllene og inn i den glamorøse verden der hårets rolle er uomtvistelig.

Allerede om den greske guden Apollo – han som drepte draken Python – heter det at "krøllene hans anger av parfyme, en vellukt de utsondrer uten at håret noen gang blir fett". Slik varslet Apollos hårprakt at her kom en stilfull, velbalansert, sterk, karakterfast musiker og poet.

Sasson, Pavé, Hallowell
I dokumentaren møter vi bl.a. den britiske frisøren Vidal Sassoon, mannen som ga den amerikanske skuespillerinnen Mia Farrow hennes guttesveis. Hans fornyende måte å klippe hår på har fra 1960-årene dannet skole for en ny generasjon frisører.

Men ikke bare filmstjerner trenger en dyktig frisør, det gjelder like mye for tv-aktører og pop/rockeband. Ken Pavés er en av Hollywoods heteste hårestylister, han er også bestevenn og frisøren til Jessica Simpson. Vi følger ham under arbeid med Eva Longoria i serien "Frustrerte fruer". Likeså følger vi Robert Hallowell, frisør på set’et for Geena Davis og Donald Sutherland i "Commander in Chief".

Hårets forlengelser
Hvor kommer alt håret fra som brukes til hårforlengelser? Og hvor mange av Hollywoods heteste personligheter er klar over at håret de går med stammer fra gudfryktige hinduer?

Vi følger hårets reise fra templene i Sør-India. Der ofrer pilgrimene håret og viser fram sin tonsur i ærefrykt for gudene. I Bangalore blir håret sortert, deretter skipes det til Roma hvor fem tonn tempel-hår hver måned blir omskapt til fargerike forlengelser.

I dokumentaren går turen til sist til Jean-Charles Salon i Toronto der kundene får hårforlengelsene festet til sin skalp.

Kanadisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Hairstyle Confidential
Produsert av: CBC International Sales
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no