Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. desember 2002 kl 21.30 Faktor: Penger eller pasjon

Hva er god kunst?

Venke og Rolf Hoff – pasjonerte kunstsamlere (Foto: NRK)
Venke og Rolf Hoff – pasjonerte kunstsamlere (Foto: NRK)
Hva kjennetegner god kunst, og hva gjør den med oss? spør kveldens ”Faktor”. Motivene for å samle kunst kan være svært forskjellige. Noen vil bare ha noe fint på veggen, mens andre tenker på kunst som en investering. For Rolf og Venke Hoff har gleden over å forholde seg til kunst daglig vært drivkraften.

Geir Hauge er investeringsrådgiver i et forvaltningsfirma, og gir råd til kunder som vil investere i kunst. Han følger med på auksjoner, mens børsen blir annenhåndsmarkedet. Men de gode prisene på børsen kommer ikke kunstneren til gode.

Lidenskapelig forhold til kunst
Rolf Hoff har samlet på kunst siden han var 16 år gammel. Han har utviklet et lidenskapelig forhold til kunst, og samler på verk som byr på motstand og utfordringer. Det å forholde seg til kunst har blitt en livsstil. Kunstkjøp har blitt en mani – nærmest en besettelse.

– Dette er en prosess som aldri stopper, sier han selv. Men hva skjer når man ikke lenger har plass til all kunsten sin på veggen? Kona Venke har fått seg noen overraskelser underveis, som da Rolf kjøpte kunst for penger hun trodde skulle brukes til å nedbetale familiens gjeld. Men stort sett både følger og deler hun hans store interesse for kunst.

Gode investeringer
Ekteparet var tidlig ute med å kjøpe verk av en del unge samtidskunstnere. For kunstnerne har dette vært en viktig oppmuntring tidlig i karrieren, og den unge kunsten er heller ikke så dyr. Men det har vist seg at en god del av ekteparet Hoffs kjøp også har vært meget gode investeringer.

Bjarne Melgaard er en kontroversiell kunstner, og nå også en av våre mest etablerte samtidskunstnere i utlandet. Han har blitt en god venn av det kunstinteresserte ekteparet. Melgaard stiller sjelden opp i media, men har gjort et unntak når det gjelder Rolf og Venke.

Den unge spanjolen Louis Vidal har kommet i kontakt med norske gallerier gjennom Rolf og Venke, og hadde utstilling i Oslo i sommer. Han hadde med seg en ny skulptur, som ble utplassert i Rolfs firma. Her er de ansatte vant til mye merkelig dekor, men kan heller ikke unngå å la seg gripe av kunsten.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Prosjektleder: Cathrine Wik
Programskaper: Kristine Ramm
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96