Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. januar 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Sel til besvær?

Kari Toft og Harald Reitan er programledere for kveldens magasin i
Kari Toft og Harald Reitan er programledere for kveldens magasin i "Ut i naturen". CFoto: Knut Bry)
I årets første magasinutgave tar programleder Kari Toft og hennes nye makker Harald Reitan opp et noe konfliktfylt tema: økningen i selbestanden i Oslofjorden som har fått skylden for dårlig fiske i området. Stemmer det? Vi blir med til de selrike områdene på Hvaler i Østfold.

Magasinutgavene vil fremstå i en litt annen drakt enn tidligere. Blant annet overtar Harald Reitan etter Trond Berg som programleder. Teamet har dessuten forlatt Gravberget, og vil nå oppsøke forskjellige kanter av landet.

Sel, fugl og hussopp
I første program har vi Hvaler i Østfold som utgangspunktet. Selforekomsten er ikke bare en kilde til konflikter; mange får også en naturopplevelse i møte med selen. Ulf Myrvold har ligget på skjæret og filmet de artige dyrene.

Hvilke fugler er det som gidder å bli igjen i Norge, i et barskt vestlandsklima, når andre arter drar til varmere strøk? Ornitologer i Bergensområdet har vært ute og telt fugler.

For noen tusen år siden var det en soppart som trakk innendørs for å bli der. Byggeteknikker som da ble tatt i bruk, gjorde at vi fikk det som vi i dag kaller hussopp. Vi skal se hva slags krefter som finnes i den kjempeorganismen en sopp kan bli i en flere etasjer høy bygård - Edvard Munchs barndomshjem i Pilestredet i Oslo.

Konkurranse og amatørvideoer
Arild Hagen er ”Ut i naturen”s nye raritets- og konkurransemann. Nå tar han oss med ut i vinterfloraen, der han viser oss hvordan enkelte småkryp overvintrer og overlever lave temperaturer.

Amatørvideoer er fremdeles et fast innslag i ”Ut i naturen”s magasinutgave. Denne gangen får vi blant annet se hvor tamt et ekorn kan bli når vertskapet tålmodig forer det over en periode. Dessuten står sprekt tiurspill på menyen.

Egenprodusert naturprogram
Programledere Kari Toft og Harald Reitan
Redaksjonsleder Harald Reitan
Pressekontakt Anna-Marie Normann tlf. 23 04 78 5 3/ 907 75 758