Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 9. november 2008 kl 20.25 Viten om: Computerne har svaret

Supermaskiner erstatter laboratorier

Viten om: Ann Marker er programleder for den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Viten om: Ann Marker er programleder for den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Simulering av vindmøllevingers bevegelser, klimamodeller, klodens indre lag, nanomolekyler, med mer – de nye supercomputerne flytter forskning fra laboratorier inn i datamaskinene.

I åttende episode av Viten om skal vi til Aalborg Universitet, som eier Danmarks største supercomputer. Denne brukes til såkalt "scientific cumputing" eller "eScience", der enorme datamaskiner gjør forskning rimeligere, hurtigere og sikrere enn de tradisjonelle forsøkene i laboratorier og i felten.

Supercomputerne varierer i størrelse fra dem som får plass i et klesskap til maskiner som fyller en flate tilsvarende tre håndballbaner, som Japans største maskin "Earth Simulator".

Maskinene må være så store fordi de skal kunne simulere et helt stykke virkelighet, som for eksempel en kollisjon mellom en bil og en vegg. Ved å simulere et slikt sammenstøt i stedet for å utføre det i virkeligheten kan forskerne i prinsippet gjøre eksperimentet så mange ganger de ønsker, og fra uendelig mange vinkler, hastigheter og valg av bilmateriale.

Om serien
Viten om er en dansk populærvitenskapelig serie fra Danmarks Radio i 11 deler. I første episode blir spørsmålet om man er født eller blir homo undersøkt, så spør man seg om moraliteten er medfødt. I tredje episode handler det om trekkfuglenes vandring, i fjerde om kampen om oljeressursene på Nordpolen. Femte episode handler om når kroppens immunforsvar går til angrep på kroppen vår. Sjette tar for seg dna-teknologien, mens sjuende episode handler om teknologi som kan gjøre kullkraft fri for CO2-utslipp. I åttende episode ser vi nærmere på supercomputere med enorm kapasitet. Den niende episoden handler om hvordan ny teknologi kan tas i bruk i kampen mot terror, men tiende del ser på hvordan man kan trene opp hjernen sin til å yte bedre. I ellevte og siste episode handler det om hvordan hjernen tar skade av alkoholbruk.

Dansk populærvitenskapelig serie (2007)
Originaltittel: Viden om – De største supercomputere
Produsert av: Danmarks Radio (DR)
Kontaktperson: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no