Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. mars 2003 kl 21.10 Niern: Sirkelen

Iranske kvinners hverdag

Den iranske filmen "Sirkelen" er en stille, enkel, desperat og uhyggelig godt laget kvinnerapport fra dagens Iran. "Sirkelen" ble belønnet med Gulløven i Venezia.

En mor har akkurat nedkommet. Det er en liten og velskapt jente. Alle skulle fryde seg, men det gjør de ikke. Både mor og datter er plutselig uønsket. Ultralyden hadde vist at det ville bli en gutt. Hele familien står klar til å feire en sønn. Det er en ufattelig tragedie.

Tre unge kvinner har permisjon fra fengselet der de sitter inne. De bestemmer seg for å rømme, men trenger penger. De er desperate og villige til å gå langt. En av jentene forsøker forgjeves å kjøpe en bussbillett. Hun har ikke legitimasjon og reiser alene. Først når hun lyver og sier hun er student, gir billettselgeren henne motvillig en billett.

En ugift kvinne er blitt gravid mens hun sitter i fengsel. Hun rømmer fra fengselet, men blir kastet ut hjemmefra av sine brødre når de oppdager hennes tilstand. Hun oppsøker en venninne som arbeider på et sykehus, men får ingen hjelp.

en nye iranske filmen
"Sirkelen" er regissøren Jafar Panahis tredje spillefilm. Han debuterte med "Den hvite ballongen" i 1995. Denne filmen vant Gullkameraet i Cannes, og var den første iranske filmen på norske kinoer på lang tid. Panahis neste film "Speilet" vant hovedprisen (Gulleoparden) i Locarno i 1997.

Jafar Panahi er en av frontfigurene i den "nye iranske filmen" som vinner priser ved alle de ledende filmfestivalene. Men der de fleste iranske filmer går som katten rundt grøten i sin milde kritikk av iransk åndsliv og styresett, går Jafar Panahi med "Sirkelen" rett til sakens kjerne. "Sirkelen" er en film som sprenger grenser.

Iransk spillefilm fra 2000
Originaltittel: "Dayereh"
Regi Jafar Panahi
I rollene Ferestheh Sadr Orafai, Maryiam Parvin Almani og Nargess Mamizadeh
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83