Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. februar 2004 kl 20.30 Livet er Svalbard

Leteaksjon og isbjørnmat

Kjellrun Eggenfellner er opptatt av Svalbards historie, og serverer barna i skolefritidsordningen isbjørnkjøtt (Foto: Håkon M. Sverdrup, NRK).
Kjellrun Eggenfellner er opptatt av Svalbards historie, og serverer barna i skolefritidsordningen isbjørnkjøtt (Foto: Håkon M. Sverdrup, NRK).
Fire personer på scootertur er blitt overrasket av dårlig vær og meldt savnet, og sysselmannsbetjent Erlend Folstad må organisere leteaksjon. Kjellrun Eggenfellner underviser barna i skolefritidsordningen om Svalbards historie. Annvei Evensen kan endelig ønske turistene velkommen til "Viktor Buinitsky".

Mange benytter scooter for å ta seg rundt på Svalbard. Dessverre er ikke alle like godt forberedt på det omskiftelige været, og når fire personer på vei fra Barentsburg til Longyearbyen – en strekning på snaue seks mil – blir overrasket av uvær, må sysselmannsbetjent Erlend Folstad organisere leteaksjon. Også for letemannskapene er det forbundet med risiko å bevege seg utendørs under slike forhold. Den dårlige sikten gjør at de ikke er altfor optimistiske.

Svalbards historie
Kjellrun Eggenfellner er en av dem som har bodd lengst på Svalbard. Hun jobber som guide på Svalbard museum, og hun underviser barna i skolefritidsordningen om øygruppens historie.

Nå har hun fått isbjørn-kjøtt av sysselmannen. Kjellrun kan dermed be barna hjem på et skikkelig fangstmannsmåltid.

Endelig kommer turistene
På den innefrossede båten "Viktor Buinitsky" har Annvei Evensen og det russiske mannskapet i lang tid forberedt turistankomsten. Nå kan de endelig slappe av noen dager før turistene kommer. Annvei er spent på hva gjestene synes om den spesielle innkvarteringen, maten og omgivelsene.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79