Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. juli 2000 kl 18.00 Han er ikke til å stanse ...

Han er ikke til å stanse ... (t)

NRK2 fredag 28. juli kl 18.00
En helaften med Bach

Europa feirer Bach

Komponisten Johann Sebastian Bach feires med en døgnkontinuerlig TV-sending som sendes i hele Europa på 250-årsdagen for hans død, 28. juli i år.

NRK feirer komponisten gjennom en syv timer lang sending i to kanaler, deriblant to liveonserter fra Leipzig.

Den 24 timer lange sendingen blir kringkastet over hele verden. Internasjonale artister som John Eliot Gardiner, Viktoria Mullove og Ton Koopman kan forberede seg på å bli sett av hundre millioner seere i 40 land.

TV-maratonen presenterer Bachs viktigste og mest kjente arbeider i kombinasjon med dokumentarer om hans arbeid og liv, og konsertopptak.

En reise i Bachs liv
Feiringen av Johann Sebastian Bach starter i NRK2 tidlig fredag kveld. Her tar den amerikanske pianisten Robert Levin med oss på en reise i Bachs liv, på jakt etter hemmeligheten som gjorde Bach til et musikalsk geni. Reisen gjennom komponistens liv tar oss til Leipzig, Köthen, Weimar, Eisenach, Arnstad og Mühlhausen. Musikere som Ton Koopman, John Eliot Gardiner og Freiburger Barockorchester ledsager oss med utdrag fra Bachs verker.

Seerne får også innblikk i den italienske innflytelsen på Bach, før det er klart for Psalm 51 \"Tilge, Höchster, meine Sünden\" som er Bachs transkripsjon og fortolkning av Giovanni Battista Pergolesis \"Stabat Mater\". Stykket arrangerte komponisten i de siste årene av sitt liv. Den omfattende transkripsjonen kan ha vært et ønske om å gjøre ett av katolisismens største verk til protestantenes. Sopranen Nancy Argenta fremfører verket.

Johann Sebastian Bachs messe i H-moll fremføres direkte fra St. Thomas-kirken i Leipzig. Her møter vi komponistens eget kor, Thomaner-koret med solistene Ruth Holton, Matthias Rexroth, Christoph Genz, Klaus Mertens og Gewandhausorchester under sin dirigent Georg Christoph Biller. Dirigenten er den 16. dirigenten av Thomanerkoret etter komponisten selv.

NRK2 avslutter sin sending med Det veltempererte klaver; preludium og fuge nr. 21 med Angela Hewitt på klaver.

\"Swinging Bach\"
Deretter fortsetter fullfører NRK1 den storslagne Bach-natten, og varter opp med Bach fremført av blant kjente musikere i \"Swinging Bach\". Her varter så vel jazzmusikere, rockemusikere og klassiske musikere opp med Bach-verker som bokstavelig talt svinger.

Konserten sendes direkte i NRK1 fra Leipzig, og er en utendørskonsert fra byens markedsplass, omkranset av Rådhuset og St. Thomas-kirken. Blant hovedattraksjonene er Bobby McFerrin, Jacques Loussier, Gil Shaham, The King Singers og German Brass,

De øvrige programmene og konsertene med Johann Sebastian Bach vil bli sendt i NRK senere.

NRK2 fredag kl 18.00

Bach i to kanaler fredag 28. juli - en oversikt:

NRK2
18.00 Han er ikke til å stanse...
En reise i Johann Sebastian Bachs liv.

19.00 Den italienske innflytelsen på Bach - en kort dokumentar

19.20 Giovanni Sebastiano
Psalm 51, \"Tilge, Höchster, meine Sünden\", Bachs transkripsjon av Giovanni Battista Pergolesis \"Stabat mater\".

20.00 Direkte fra St. Thomas-kirken i Leipzig
H-moll-messe av Johann Sebastian Bach.

Ca kl 22.30 Det veltempererte klaver
Preludium og fuge nr. 21 med A. Hewitt på klaver.

NRK1
23.05 Live fra Leipzig: Swinging Bach
En svingende utendørskonsert med stjerner som Bobby McFerrin, Jacques Loussier, Gil Shaham, The King Singers og German Brass.