Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. mars 2004 kl 18.30 Newton

Skrekk og gru

Bli med på tur med Colossus i kveldens sending. (Foto: NRK)
Bli med på tur med Colossus i kveldens sending. (Foto: NRK)
Hvert år besøker 600 millioner mennesker fornøyelsesparker med ett mål for øyet: spenning. Newton tar deg med til verdens første berg- og dalbane med 10 magevrengende looper: Colossus i England!

Vi kan sveve, skli eller falle, men frykt gjør at de fleste av oss velger å ha beina trygt plantet på jorden. I det daglige lever vi stort sett trygge liv – med den vanlige tyngdekraften rundt kroppen. I en temapark kan man oppleve helt andre krefter, og det er det som lokker oss dit. Attraksjonene er spesielt laget for å stimulere sansene våre. En blanding av fart, høyde og desorientering tester nervene våre. Og vi vet det går bra til slutt. Det er faktisk 200 000 ganger farligere å kjøre bil til forlystelsesparken enn det er å prøve attraksjonene der!

Colossus med sine 10 looper gir deg nesten ikke tid til å trekke pusten mens du kastes rundt i 56 sekunder i 74 kilometer i timen. Moderne berg- og dalbaner konstrueres i datamaskiner.

Unni har også blitt med snowboardkjørerere for å se hvilket sug og hvilken spenning som trekker våghalsene til sporten.

Om Newton
Newton er et populærvitenskapelig program for barn og unge som hver uke samler mellom 500.000 og 600.000 seere. Newton lages på Tyholt i Trondheim, og programleder er Unni Eikeseth.

Redaksjonen får store mengder e-post og brev og sms. En del er svar på konkurransen, men mye er spørsmål og tips fra en meget aktiv seerskare.


Produsert av Program RIKS, Trondheim for NRK1
Programleder: Unni Eikeseth
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , tlf 99599760