Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 15. desember 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Sør-Italia

På Italias

Byen Alberobello er kjent for sine konisk formede hus - kalt trulli.
Byen Alberobello er kjent for sine konisk formede hus - kalt trulli.
I denne utgaven av reisemagasinet Lonely Planet setter Justine Shapiro seg fore å utforske det ofte upåaktede og undervurderte Sør-Italia.

Justine starter i Roma som foruten å være Italias hovedstad, også er inngangsporten mot sør. Men før hun setter kursen mot "støvelspissen", er det et par ting en bare må få med seg i Roma. Hun leier en scooter og tar en rundtur til Colosseum, Vatikanet og Peterskirken. Reisen går videre med tog i retning Napoli.

Sjarmerende landsbyer
Første stopp er fiskerlandsbyen Terracina og fjellandsbyen Bonito. Justine kommer til Terracina akkurat i tide til å få med seg festen for Madonna del Carmine. Hun er områdets skytshelgen, og hvert år går lokale fiskere og deres familier i prosesjon fra kirken gjennom byen og videre ut på havet i små båter til ære for dem som opp gjennom tidene har mistet livet på havet - og for å velsigne havet for de kommende år.

I landsbyen Bonito besøker Justine en gammel mann som går under navnet onkel Vincent. Han er kjent for å kunne utføre mirakler, og folk valfartet til ham for å legge fram sine problemer. Hva hun ikke er klar over før hun ser ham, er at onkel Vincent faktisk er de jordiske levninger av et lik som ble funnet i ruinene av kirken i Bonito for hundre år siden.

Napoli
To timers busstur sør for Bonito ligger Napoli. Her besøker Justine et kloster som til vanlig er en internatskole for jenter, men som om sommeren også tar imot kvinnelige turister. Klosteret tilbyr rimelig overnatting, men etter klokken 23.00 er det "portforbud". Her får Justine også smake ekte italiensk pizza. Napoli er kjent for sine pizzaer, og den mest napolitanske av dem alle er Marinarra. Navnet skulle tyde på en tilknytning til havet, men pizzaen er kun fylt med tomater, hvitløk, oregano og basilikum.

Pompeii og Amalfi-kysten
Mindre enn en times togtur fra Napoli ligger ruinene av Pompeii som var en travel havneby før vulkanen Vesuv begravde byen i lava og aske i år 79 e.Kr. Det er en helt spesiell opplevelse å kunne gå rundt og beundre byen som er gravd fram fra glemselen.

Fra Pompeii fortsetter Justine langs den vakre Amalfi-kysten til den pittoreske byen Positana. Her passer det utmerket å slukke tørsten med Grenada - en forfriskende drikk av sitronsaft, is og sukker.

Herfra drar Justine med buss til Alberobello, en by som er kjent for sine konisk formede hus, kalt trulli. Øst for byen ligger en fullkomment uspolert kystlinje hvor man fisker etter sjøpinnsvin - som skal være et effektivt kjønnsdriftstimulerende middel. Justines neste stopp er en gård nær Acri. Gårdene i dette området tilbyr ofte rimelig overnatting og lekker, hjemmelaget mat. Vi skal også se hvordan pasta lages på tradisjonelt vis.

Justines siste reisemål er den isolerte landsbyen Galiciano. Byen fikk vei først i 1950, og mange av de eldre innbyggerne snakker fremdeles gresk slik deres forfedre gjorde da de slo seg ned her for mer enn tusen år siden. Her blir Justine invitert med på eselveddeløp, og hun får overvære en oppvisning av dansen tarantell, oppkalt etter edderkoppen med samme navn.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt: Anna-Marie Normann,23047853 / 90775758