Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 2. februar 2012 kl 20.45 Tungrockens historie

Behovet for å sjokkere


I den fjerde episoden av "Tungrockens historie" stilles to sentrale spørsmål: "Hvordan oppsto behovet for å sjokkere publikum?" og "Hva er opprinnelsen til sjokk i rockemusikken?" Alice Cooper er den første Sam Dunn oppsøker når han legger ut på reise for å finne svarene.

Under en konsert med Alice Cooper i Toronto i Canada i 1969 dukket en kylling uventet opp på scenen. Den uheldige skapningen ble revet i biter, og blodet ble tappet fra kadaveret før levningene ble spredd utover de første radene på tribunen. Dette er opprinnelsen til en av de mest ekstraordinære variantene av tungrocken: "Sjokkrock".

Etter Alice Cooper tok Kiss sjokkrocken et langt skritt videre. Med en djevelsk cocktail av fyrverkeri, Kabuki-sminke, lær og nagler fikk de en hær av fans og en legion av skremte og rasende foreldre. På 80-tallet ble Mötley Crüe og W.A.S.P raskt beryktet for sine sceneshow med vold og seksuelle bilder. Sam Dunn viser i denne episoden av "Tungrocken historie" hvordan sjokkrocken har utviklet seg fra Alice Cooper-konserten i 1969 frem til i dag.

Om serien
Sam Dunn reiser jorden rundt for å finne opphavet til tungrocken. I den kanadiske dokumentarserien møter Sam Dunn legender som Kirk Hammett, Alice Cooper, Slash, Bill Ward, Geezer Butler, Tom Morello, Ace Frehley, Lemmy Kilmister og Dave Davies.

Et heavy metal "familietre" er utgangspunktet for dokumentarserien på 11 episoder. Dette treet med 26 undersjangre viser den komplekse utviklingen fra tiden da heavy metal oppsto som et begrep sent på 1960- og begynnelsen av 1970-tallet fram til i dag. Sam Dunn bruker "familitreet" som et kart når han jakter på historien og mytene om tungrocken i hele verden.


Kanadisk dokumentar (2011)
Original tittel: Metal Evolution: New Wave of British Heavy Metal
Produsent: Banger Films
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf: 988 20309.
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900