Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. mars 2005 kl 20.15 Drømmen om Norge: Du må ikke sove

Skygger over Europa

(To motiver) Stian blir med Nordahl Grieg (Øystein Røger) til Moskva for å lære om teater. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
(To motiver) Stian blir med Nordahl Grieg (Øystein Røger) til Moskva for å lære om teater. (Foto: Truels Zeiner-Henriksen, NRK)
Vi er kommet til 1930-årene, et tiår som starter med krise og massearbeidsløshet og slutter med krig. Hovedskikkelsene både i denne og neste episode av "Drømmen om Norge" er Nordahl Grieg og Arnulf Øverland, spilt av Øystein Røger og Jørgen Langhelle. De representerer klarere enn noen andre de kulturelle og politiske spenningene på 30-tallet. Begge ser også klart den krisen som snart vil ramme hele Europa.

Den unge dikteren Nordahl Grieg, som har gitt ut en rekke diktsamlinger, er blitt utropt til en nasjonalistisk fascistspire. Allikevel vil han i 1934 til Sovjet for å lære om teater, og Stian blir ham til Moskva.

Da Stian og Grieg vender tilbake til Norge, er Grieg blitt overbevist kommunist. Han setter opp teaterstykket "Vår ære og vår makt" i Bergen. Det utløser skandale og konflikter. Utover 30-tallet blir Grieg stadig mer overbevist om at kommunismen er det eneste bolverket mot fascismen som brer om seg i Europa. Hitler har tatt makten i Tyskland. Mussolini har gått til angrep på Etiopia og borgerkrigen raser i Spania. Under den spanske borgerkrigen drar Grieg til Spania for å støtte styrkene som slåss mot Franco og for å skrive om grusomhetene.

Da han kommer hjem igjen, skriver han skarpe innlegg mot Nasjonal Samling og Vidkun Quisling og advarer mot den fascistiske faren som truer Norge. Han nekter imidlertid å kritisere Stalin, selv etter at Moskvaprosessene blir kjent.

Øverlands angrep på kristendommen
Den andre hovedpersonen i denne episoden er Arnulf Øverland. Vi møter ham etter at han har gått til angrep på kirken med det sagnomsuste foredraget "Kristendommen, den tiende landeplage", som førte til at han ble tiltalt for blasfemi.

Politiinspektør Stian Barsnes Simonsen leder forhøret av den skarpe og sarkastiske Øverland. Senere følger vi rettssaken, Kjetterprosessen, hvor en alltid slagferdig Øverland fortsetter å hamre løs på kristendommen. Vi er også med Øverland da han får visjonene som ender med diktet "Du må ikke sove."

Fagekspertene som intervjues i kveldens episode, er Edvard Hoem, Berge Furre, Gunnar Danbolt og Per Thomas Andersen.

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Både anmeldere og publikum har tatt svært godt imot serien, som har blitt fulgt av over 650.000 seere – et svært høyt tall for et kulturprogram av denne typen.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99

Vises også i Nett-TVLENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende